Антиб: общи данни

Антиб е френски курорт с население 76 994 души. Общата площ на курортния град е 26,48 кв. км. Антиб се намира в Средиземно море и е разположен между Кан и Ница.

Считан за един от най-предпочитаните и харесвани туристически дестинации по протежението на Лазурния бряг, морското градче бива много често описвано като изключително красиво, изящно, модерно кътче, пазещо вековна история.

Разположен по самия югоизточен Лазурен бряг, познат още като Френската Ривиера, Антиб е опасан от укрепления, пазещи спомена от историята на града. Едно от най-интересните места за посещение из цяла Франция е технологичният парк София Антиполис, който се намира именно в един от най-популярните френски курорти - Антиб.

Самият парк пък е част от съседния Кан като предлага още няколко специализирани учебни заведения. Плажната ивица на френския курорт се разпростира на около 25 километра, като включва в себе си и множество разкошни частни и обществени плажове.

Поглед към Антиб от миналото

В исторически план това, което може да се каже за Антиб е, че е създаден през 5 век преди новата ера и представлява гръцка колония. Още в древността градът се оформя като изключително удобен и изгоден търговски център, дължащ се предимно на перфектната му локация за осъществяването на подобни цели.

През вековете Антиб попада в ръцете на различни владетели като множество народи си прехвърлят ролята на нейни притежатели.

Нещо повече, Антиб продължава да съществува като единственият по-голям град между Италия и Марсилия за доста дълъг период от време след окончателното му завладяване от французите.

Встрани от интересното му минало, морският курортен град предлага изобилие от исторически паметници като чудесен пример за забележителен спомен от миналото е замъкът и бастионът, заедно със защитните си стени, привличащи така силно погледите на туристите от цял свят.

В самия замък могат да се разгледат множество експозиции, съдържащи ценни арт колекции, археологически находки и прочее.