Аочжи и Северна Корея: общи данни

Аочжи е град в Северна Корея, наричана още Корейска народно-демократична република, разположен в североизточната част на страната. Населението на Аочжи наброява около 50 000 жители. Севернокорейският град е сравнително малък, въпреки това представлява главен център и гореща точка за добив на въглища. Освен това, Аочжи се явява и като съществена точка, позволяваща развитие на химическата промишленост.

КНДР или Корейска народно-демократична република

Северна Корея, или по-често съкращавана като КНДР, е държава в Източна Азия, разполагаща се върху Корейския полуостров. Общата площ на държавата е около 120 540 km². КНДР и Република Корея, с която граничи на юг, биват считани за едно цяло до 1948 година. Северна Корея има две северни съседки, а именно Русия и Китай. 

Приблизителната дължина на държавните граници е  1 673 км, като тази на бреговата линия е почти 2500 км. В посока изток и запад, Корейската народно-демократична република граничи с Японско и Жълто море и съответно с Корейския залив. Поради чести обърквания на КНДР с Република Корея, първата бива още често представяна и като ''държавата на утринната свежест". 

В исторически план 1948 година се явява ключова за нейното създаване. Действията на Съветската окупационна зона води до самото създаване на днешната държава. Създалото се и нарастнало впоследствие напрежение между Северна и Южна Корея, възникнало като следствие от неразрешимите различия на двете държави в политически план, довежда до изключително задълбочен и мащабен конфликт, избухнал неудържимо през 1950 година.

Прерасналият във война конфликт оставя отпечатък в историята на страната, приключвайки със смъртта на милиони. Малко по-късно едва през 1953 година двете държави изглаждат различията си с официално примирие, макар и вече довели до необратими последици. Северна и Южна Корея влизат самостоятелно в ООН през 1991 година.

За първи водач на Северна Корея се спряга Ким Ир Сен, който управлява в продължение на 45 години, което му спечелва титлата "Вечния президент". Населението на Северна Корея е 24 720 407 души според преброяването през 2013 година. Столицата и най-големият град на територията на Корейската народно-демократична република е Пхенян, а първият секретар на Централния комитет е Ким Чен Ун.