Мадейра: общи данни

Мадейра представлява архипелаг, намиращ се в северната част на Атлантика. Излегнал се на приблизително 900 км югозападно от Португалия и на около 450 км северно от Тенерифе, определен за най-големият от групата на канарските острови, Мадейра се състои от два заселени острова, а именно едноименния остров Мадейра и Порто Санто. Към обхвата ѝ се включват разбира се и други острови, но те за разлика от горните, биват незаселени и напълно необитаеми.

Остров Мадейра

Площта на Мадейра е около 742 кв.км, като Фуншал е главният и по-голям град на острова. Мадейра е открита от принц Анри Мореплавателя, с което сякаш поставя Португалия в златното ѝ време/период. Едва по-късно през XIX век, англичаните също се докоснали до тези непознати за тях земи. Самият остров се слави с вулканичния си произход и е разположен на около 650 км от Мароканските брегове.

Остров Мадейра представлява едно изключително живописно кътче, славещо се към днешна дата с неповторима природа, растителност и култура, които човечеството започва да опознава едва след началото на XV век.

Именно до този момент живописната красота на острова остава мистична и скрита от човешкия поглед. Малко по малко португалците започват да се заселват на Мадейра, а през следващите няколко века силно се разчита на отглеждането на захарната трастика. Населението на острова е 262 302 кв.км, като гъстотата е 345 души на кв.км.

Фуншал като столица и един от по-големите градове на острова представлява едно изключително съвременно и космополитно място, което се слави с кутурното си богатство, топъл и мек целогодишен климат и неповторима живописност. Градът е разположен в южната част на Мадейра, където е опасан от бананови плантации, растения, разкошни цветя и градини.

Освен всичко дотук, Фуншал бива и главно пристанище, което се намира в централните части на столицата. Като цяло градът макар и малък предлага доста забавления и приятни емоции като например морски приключения, наред с множеството фестивали, които се организират.