Обща информация за Египет

Египет е арабска държава, разположена в североизточната част на африканския континент. По отношение на населението си, държавата се нарежда на 15-то място, а общият му брой е около 84 550 милиона души, съсредоточено приблизително по коритото на най-дългата река в света, а именно Нил. Египет граничи на юг със Судан, на изток с Червено море, което става изключително популярно с кораловите си рифове, а на север със Средиземно море.

Африканската държава е определена като най-гъстонаселената на територията на Африка и Близкия изток. Арабската република се слави с древна история и цивилизация, датираща от приблизително 5000 години насам. Богата ѝ история надживява тази на която и да е съвременна и модерна държава, в която и да е точка от света. 

Египет изумява дълбоко с многогодишната си история, богове, гробници, владетели и храмове. Египетските пирамиди, разбира се, е богатството на арабската република като сред най-високо ценените са тези в Сфинска и Гиза. Храмовете Луксор, Карнка, както и гробниците в Долината на царете също представляват важна част от древната и многовековната история на Египет.

Разположената по долното течение на най-дългата река в света, първите заселници в африканската държава стъпват за пръв път на нейна територия преди 250 000 години. Древната цивилизация се формира приблизително в периода 28-28 в.пр.н.е като фараонското властничество именно въплъщава единството на гъстонаселената арабска държава.

Пример за едни от най-значимите постижения на древното египетско властничество е минното и строителното развитие, чийто подобрени техники позволяват изграждането на пирамиди, храмове и така нататък.

С навлизането в палеолита започват да настъпват климатични промени в африканската държава. Сравнително сухият и горещ климат в Египет се превръща все по-бързо в нетърпими пустинни горещини, което принуждава местните да се съсредоточат по долината на река Нил. 

Египет е разделен на горен и долен през Додинастичния период като първият участък се характеризира със сравнително тясната ивиза земя, която се разпростира на приблизително 900 км по долното течение на Нил.