"Скарабей" - торен бръмбар

Торните бръмбари, известни още като скарабей, се срещат на почти всички континенти с изключение на Антрактида. Основната им храна е тор, от където идва и името им. Живеещият в Египет скарабей, е най – дългият – 2,5 сантиметра.

Бръмбарът носорог е най – едрият в света. Неговото име е Голиат и е дълъг 10 сантиметра. Торният бръмбар се храни като намира купчинка с тор. След което оформя топка с крачетата си и започва да я търкаля. Намира подходящо място и я заравя там. След известно време започва да се храни с нея. По този начин торният бръмбар осигурява храна и за малките си. Семейството заравя топчицата в земята, но женската я оформя в крушовидна форма и снася яйцата в така нареченото „гърло“ на крушата. Когато малките се излюпят те започват да се хранят с тази топчица тор. Когато топката свърши, бръмбърчетата са достатъчно големи за да могат да излязат на повърхността. 

В историята на Древен Египет бръмбарът скарабей е бил свещено животно. В Египет вярвали, че най – големият бръмбар, който се казвал Кростре, въртял на задните си крачка земята. Много археолози са открили изображения на тази сцена върху различни повърхности.
Според Мари Даки, учен в университет в Швеция, торните бръмбари се ориентират по Млечния път. Те се търкалят на 90 градуса от него. Спрямо светлината се движат във всякакви посоки. Те тичат в прави линии.

Прочетете и другия ни материал за други бръмбари: