Хлорела и спирулина от moe-zdrave.com

Хлорела и спирулина са пълноценни натурални храни, отглеждани в огромни сладководни езера, специално предназначени за водорасли от този тип. Тези растения са използвани още преди много години от ацтеките като източник на храна.

Те обичат топлия тропически климат, където виреят и се размножават изключително бързо. През изминалите векове Ацтеките добивали тази супер храна от езерото Текскоко в Мексико.

Приемът на хлорела и спирулина в комбинация съдържа безброй важни хранителни вещества и може да даде почти всичко необходимо на нашето тяло в едно перфектно съотношение.

Поради причината, че тези водорасли са суперхрани с изключително висока биологична стойност (много ценни за организма), те се усвояват много лесно и пълно от тялото. Това прави хлорела и спирулина значително по-ефективни от приема на различни витамини, минерали и добавки по отделно.

Давате ли необходимото на вашето тяло?

За да успеете да набавите всичко нужно на организма, ще трябва да хапвате разнообразни, пресни зеленчуци и плодове, минимум 6 пъти дневно. За съжаление, поради забързаното ежедневие, доста хора днес дори не се доближават до нужния минимум. Точно тук особено важна роля играят супер храните хлорела и спирулина, взети в комбинация. Приемът на само една лъжичка от тях ще ви даде необходимите хранителни вещества и липсващи витамини, които ще ви държат енергични и здрави през целия ден.

Хранително съдържание на Хлорела и Спирулина

Превантивните здравословни качества на хлорела и спирулина се дължат на тяхното високо съдържание на антиоксиданти, полизахариди, нуклеинови киселини и пептиди. Те са също така много богати и на есенциални мастни киселини, различни витамини и минерали, като витамин А, витамин C, витамини от B група, калций, желязо, магнезий, манган, калий и цинк.

Спирулина и хлорела дължат силно изразения си зелен цвят на високото си съдържание на хлорофил. Те са един от най-добрите източници на това вещество в света, което ги прави перфектен избор при пречистващи диети и различни програми за детокс на тялото. Хлорофилът е известен със способността си да разгражда и елиминира от тялото тежки метали и токсини, като живак, олово, кадмий и много други.

10 предимства на Хлорела и Спирулина, за които не подозирате

 

  • Подсигуряват здравословен алкално-киселинен баланс в организма. Огромна част от съвременните храни, които хората приемат обикновено са силно окисляващи. Такива храни, като например белтъчините от животински произход, могат успешно да бъдат балансирани чрез приема на хлорела и спирулина.

  • Богати са на есенциални мастни киселини. Двете микроводорасли са добри източници на гама линоленова киселина (GLA), и омега 6 мастни киселини, които са недостиг в доста диети. Гама линоленовата киселина е известна с качеството си успешно да регулира кръвната захар, като същевременно предоставя важни хранителни вещества за мозъка. Тя също така има противовъзпалителни свойства и подсилва имунитета на организма.

  • Добър източник на Витамин B12, подходящ за вегани. Само една чаена лъжичка от спирулина доставя до 150% от препоръчителната дневна доза от Витамин B12. Това е двойно по-голямо съдържание, в сравнение с приготвен животински черен дроб, който също е богат на този витамин.

  • Прекрасни източници на лесноусвоим протеин. Хлорела и спирулина съдържат над 10 пъти повече белтъчини, в сравнение с телешкото и говеждото месо. Протеинът е от добро качество и с много висока биологична стойност, което го прави изключително ценен за изграждането на клетките в тялото ни. Причината за това е, че съдържа всичките 8 незаменими аминокиселини, които нашият организъм не може да произвежда и трябва да си набави отвън.

  • Натурален пробиотик. Хлорела стимулира развитието на полезни бактерии в стомаха до четири пъти над нормалното ниво. Това нейно свойство подобрява чревната флора значително, което пък е важен фактор за борбата на имунната система с различни болести.

  • Съдържание на Растежен Фактор Хлорела (CGF). Съставка специфична за хлорела, която значително укрепва имунитета и помага в предпазването от различни форми на рак; също така възстановява нервните окончания в тялото и влияе много добре при дегенеративни състояния на мозъка и заболявания на нервната система, като деменция и други. Хлорела и спирулина имат силно изразен подмладяващ ефект върху организма.
  • Мощни антиоксиданти и болкоуспокояващи. Оксидативните вредни ефекти могат да бъдат пагубни за нашето ДНК и клетки. Те водят до хронично възпаление, което пък от своя страна може да предизвика рак. Точно по тези причини хлорела и спирулина, като един много добър източник на антиоксиданти, могат успешно да ни предпазят от вредните въздействия на свободните радикали.

    Основните активни съставки на Хлорела и Спирулина са, както следва β-1,3 глюкан и фикоцианин. Те са тези, които им дават силния антиоксидантен ефект.

  • Спирулина сваля нивата на лошия холестерол и триглицеридите. В днешни дни, едни от най-коварните смъртни фактори са заболяванията на сърцето. Има безброй причини, увеличаващи риска от инфаркт и увреждащи миокардата. Спирулина може да свали общия и лошия холестерол и да увеличи добрия, като по този начин ще предпази сърцето ви от проблеми.

    Освен това, растението с неговите антиоксиданти пречи на лошия холестерол в тялото да се оксидира.

  • Успокояват симптомите на алергичен ринит. Тази алергия се характеризира с възпаление на носоглътката, което се активира от алергени в околната среда, като прах, полени, животински косми и др. Супер водораслите са популярно алтернативно средство за справяне с алергиите.

  • Подобряват мускулната сила и издържливост. Микроразкъсванията, възникващи по време на различни спортни дейности с висок интензитет, са нещо често срещано. За тяхното бързо и качествено възстановяване, от което пряко зависят резултатите и мускулната хипертрофия, са необходими активна почивка и пълен набор от продукти богати на ценни хранителни вещества. Комбинацията от двете растения ще ви даде така необходимите микро и макроелементи.

 

Защо да използваме Хлорела и Спирулина?

Както установихме до тук, и двете водорасли носят големи здравословни ползи. Някои от тях се застъпват, но ние не целим да изтъкнем, кое растение е по-добро от другото, а колко по-големи са предимствата от прием на двете в комбинация.

Ако не се храните със зелени, листни зеленчуци ежедневно, хлорела и спирулина могат да компенсират за това във вашата диета. Изключително лесно можете да се възползвате от техните положителни ефекти върху организма, които не може ви даде никоя друга храна. Освен общите им положителни ефекти, те имат и доста различаващи се специфични за растението качества, които не можете да си набавите с приема само на хлорела, или само на спирулина по отделно.

Всичко, от което се нуждаете, можете да получите чрез приема на само една чаена лъжичка, или около 5 грама хлорела и спирулина, на ден.

Комбинация на хлорела и спирулина с храни и напитки

Един от най-приятните начини за прием на тези суперхрани е да ги добавите към любимия си шейк или прясно изцеден сок всяка сутрин. Препоръчваме ви да пробвате някои прости рецепти и различни комбинации с кокос, бадемово мляко, банан, органични яйца, фъстъчено масло или био протеин на прах.

Бананите се съчетават много добре с хлорела и спирулина и прикриват острия им и леко горчив вкус. Най-добре да използвате хубаво узрели плодове.

Суперхраните могат да превърнат вашия обикновен шейк в едно изключително богато на хранителни вещества, антиоксиданти и други, хранене, равняващо се на повече от 6 порции плодове и зеленчуци. Всичко това в една голяма чаша - покриваща нуждите ви за целия ден.

За да се възползвате от всичко това, дори няма нужда да готвите. Отнема не повече от 5 минути и става без усилия.

Ето и няколко вкусни и здравословни рецепти за сутрешен шейк, които лесно може да заместят закуската ви и да ви заредят с енергия за целия ден.

 

Рецепта 1:


В 300-400 мл. минерална вода добавете изброените съставки и разбийте хубаво в миксер.

1 чаена лъжичка спирулина - 3-5 гр.

1 чаена лъжичка хлорела - 3-5 гр.
1 супена лъжица мед
1 лъжица фъстъчено масло

1-2 дози или 25-50 гр. органичен протеин на прах (за мъже и хора с по-активен начин на живот се препоръчват 40-50 гр. протеин, а за жени и хора със заседнал начин на живот 25-30 гр. са достатъчни)

 

Рецепта 2:


1 чаена лъжичка спирулина - 3-5 гр.

1 чаена лъжичка хлорела - 3-5 гр.
30 гр. финни овесени ядки

1-2 дози 25-50 гр. органичен протен на прах

1 лъжица кокосово масло


Направете си сами:

Можете да направите ваша собствена рецепта по следната формула
Хлорела и спирулина
+ източник на протеин по избор (яйца, мляко, протеин на прах)
+ въглехидрат по избор (овес, мед, банани, стафиди)
+ източник на полезни мазнини (кокосово масло, фъстъчено масло, гее масло)

 

Откъде да получим качествена хлорела и спирулина?

Повечето производители на хлорела и спирулина ще ви предоставят продукти с гарантирано качество, но ако все пак искате да почерпите от нашия опит - ние лично можем да ви препоръчаме продуктите на moe-zdrave.com, които сме изпробвали и от които сме останали много доволни.

В крайна сметка суперхраните с всичките им ползи за здравето би следвало да присъстват в ежедневието на всеки един от нас. Те значително повишават качеството и продължителността на живота ни и ни правят по-енергични и щастливи.