D2115 66 462 1200

Типове китари-няма недостиг на избор на китари. Понякога опциите са толкова много, че е трудно да се ориентирате и да усетите разликите между моделите. Естеството на инструмента позволява много разнообразие и предлага широка гама от строителни възможности. Следващото ръководство обединява 4-те основни категории на сайта и представя основните им характеристики и това, което ги отличава по-специално. Освен това включих списък с популярни аксесоари за всеки тип инструмент. Надяваме се, че в края на това четене ще видите по-ясно и че вашите решения за покупка ще бъдат по-лесни за вземане.

 

Електрическа китара

Електрическата китара е електрифицирана версия на акустичната китара и не включва звукова кутия, която увеличава силата на струните. Вместо това магнитното поле, излъчвано от 6-те (или 7, или 8 и т.н.) струни, се улавя от магнити и индуктивно се трансформира в електрически ток. Впоследствие този много слаб сигнал се насочва чрез кабел към усилвател, който умножава този сигнал, за да се предаде от високоговорителите. Съединението между китарата и усилвателя позволява множество вълнуващи и величествени тембри, но използването без усилвател обаче е възможно за практикуване и упражняване на пръстите в относително спокойствие.

Някои основни производствени разлики означават, че тя има няколко разновидности на електрически китари. Първо, количеството, разположението и видът пикапи, които се намират в инструмента, силно влияят върху тембъра. Единичните намотки осигуряват чист, малко по-мощен звук от двойните намотки. Този щам се поддава много добре на поп, блус, кънтри и RnB благодарение на своята яснота. От друга страна, поставен в контекста на изкривен звук, този микрофон позволява много изразителност и дълбочина. Двойните намотки са по-интензивни, по-дебели и се изкривяват по-бързо. Те са идеални за по-тежка и енергична музика. От друга страна, когато се използват в чист звуков режим, те създават много топъл тон, идеален за джаз и кадифени мелодични линии.

Второ, мостовете (мястото, където струните се срещат с корпуса на инструмента освен пикапите) могат да бъдат неподвижни или плаващи. Стационарният мост изисква по-малко поддръжка и позволява добра интонационна стабилност при промяна на размера на струните или отворени настройки на струните. Подвижният мост предлага допълнителни възможности за изразяване, благодарение на контрола върху интонацията от тремоло рамото. Обикновено смяната на габарита или регулирането на отворени струни изисква промяна в напрежението на пружините на моста. И накрая, по-широк диапазон в ниския регистър е много разпространен в наши дни с наличието на 7 и 8 струнни китари.

Акустична китара

Китарата par excellence за начинаещи, автори на песни, лагерни огньове и кухненски партита е акустичната китара. По природа този щам включва звукова кутия, която увеличава силата на струните без усилване. Тогава съществуват два основни типа конструкции: класическата и тази, която обикновено се нарича акустична. Класиката предлага много плавен тон благодарение на найлоновите си струни. Този материал предлага много меко и приятно докосване за деца, които тепърва започват своето обучение. Откриваме това разнообразие от китари в класическата и испанската и латино музика (Фламенко и Боса Нова).

Акустичната китара има стоманени струни и е много популярна като цяло, благодарение на асоциацията си с текстописци, поп и рок. Материалите, използвани в конструкцията му, и размерът на звуковата кутия влияят върху тембъра на инструмента. Разликите са доста забележими, че феновете на акустиката често имат няколко модела на тази китара, за да имат по-широка гама от тонове.

 

Хибридна китара

Терминът хибридна или електроакустична идва от факта, че така наречената акустична китара може да бъде снабдена с микрофон , създавайки мост между електрическия и акустичния свят. Контролите за сила на звука и EQ, както и, през повечето време, удобен тунер са вградени в инструмента и позволяват бързо и ефективно регулиране. Благодарение на многото продукти, налични днес, можем лесно да усилим инструмента за изпълнение на живо или за прост и ефективен запис. Производителите често предлагат своите акустични модели в хибриден или обикновен сорт.

Бас китара

Бас китарата има същите основи като електрическата китара, но в по-нисък регистър на октава. Басът, замислен като хармонична субструктура, ритмична основа и съпровод във всички стилове, производителите предлагат няколко разновидности. Например във Fender P Bass и Jazz Bass оказват силно влияние върху конструкцията на баса. Това първо предлага дълбок и топъл звук, идеален за акомпанимент в повечето жанрове музика. Джаз басът показва по-певчески и специфичен тембър, което го прави инструмент на избор за акомпаниатори в ниския регистър, които обичат да бъдат чути и да бъдат звездата от време на време. Басът е основата, отслабена на 4 струни, но допълнителният обхват на 5 -таакорд е популярен както сред популярни, така и при тежки музикални плейъри. Шестте струни осигуряват допълнителни високи струни за любителите на соло.

 

Друго важно

Има няколко полезни аксесоара за китарата. Силно препоръчвам качествен калъф за вашия инструмент. Не се препоръчва да носите инструмента си наоколо без защита от околните предмети и елементи. Предлагат се подходящи пликове за електрически, бас, акустични и класически китари. Електрическите и хибридните инструменти изискват подходящи кабели, за да насочат сигнала си към усилватели. Предлагат се различни струни за 4-те типа инструменти (хибридите споделят същите струни като техните акустични колеги). За класическите играчи се препоръчва поставка за крака, за да се спази традиционната стойка. И накрая, за китари, производителите на аксесоари предлагат слайдове от различни материали и подходящи капаци за всеки тип инструмент,

Светът на китарите е очарователен и нюансите се простират много по-дълбоко от обхвата на тази единствена статия. Като се има предвид това, основата е добре проучена тук и ви насърчавам да изследвате този прекрасен свят, като изпробвате възможно най-много инструменти от различни производители.