Летящ опосум

Дървесни торбести бозайници, по-рано отнасяни към сем. Phalangeridae, но сега разделени в три различни семейства. Първото е представено от малкия летящ опосум,  Acrobates pygmaeus, с дълга косместа опашка и тегло 15 гр. Второто е група от четири вида торбести летящи катерици от род Petaurus с тегло около 130 гр. Храната им включва нектар, насекоми и дребни птици. Последното сем. е представено от големия летящ опосум Schoinobates volans, който е растителнояден, най-едър с тегло 1,5 кг и може да прелита над 100 метра. Всички видове са австралийски с изключение на Petaurus breviceps, който се среща в Нова Гвинея.

Летящите опосуми наричани още The Phalangeridae, са семейство нощни торбести бозайници, които се срещат основно в Австралия и Нова Гвинея. Кускусите и дългоопашатите опосуми са техни близки роднини, които са претърпели еволюционно развитие през годините в структурата на тялото. Този тип бозайници се смята за един от най-често срещаните видове опосуми. Те обитават всякакви видове гори – алпийски и евкалиптови, а също така и тропически джунгли.

Характеристика на летящия опосум

Този тип опосуми са сравнително големи по размер в сравнение с други. Най-малките видове (мечите кускуси Сулавеси) са с размерите на малка котка средно около 34 см дължина. Големият черен петнист кускус достига двоен размер (70 см) и тежи около 5 кг. Освен големия размер има и други ключови характеристики, които отличават Phalangeridae от останалите опосуми. Краят на опашките им е гола без козина и имат малко допълнителни кътни зъби. Имат нокти на предните крачета, но не и на задните, въпреки че един от пръстите е противоположен на останалите за по-добро сцепление върху клоните на дърветата. Козината им е гъста, на места вълниста. Ще ги срещнете в различни цветове – сиво, черно или червеникавокафяво с петна или ивици.

Повечето от тях са „вегетарианци“, като се хранят основно с листата на дърветата, които обитават. Подобно на някои други видове, те имат силно развито дебело черво за да могат по-силно да ферментират всички тези влакнести храни и да извличат максимален брой минерали и витамини от тях. Въпреки това зъбите им не са толкова добре оформени за този начин на хранене. Други видове се хранят още с плодове и някои безгръбначни. Изключение прави земния кускус, който е месояден. При тях самата форма на зъбите е по-остра за да могат да убиват плячката си. Така след това по-лесно се къса месото.

Бременността при летящите опосуми варира между 16-17 дни. Женските имат добре развита торбичка, в която отглеждат до две малки. По-възрастните екземпляри често са сами, основното, което правят е да маркират своята територия чрез слюнка или урина.