С този видео урок започва една продължителна серия от уроци за PHP програмиране. В тях ще разгледаме самия PHP език, а впоследствие MySQL базата данни и как се работи с нея, как PHP работи с нея, и впоследствие ще направим няколко малки проекта. Ще ви покажа някои техники, някои оптимизации на кода, как да решавате проблеми със сигурността, за да добиете добрата практика как работи PHP на практика.

PHP като цяло е един от най-лесните за учене езици, така че той е много подходящ за начинаещи програмисти, които нямат никаква представа от програмиране или тяхната представа е много слаба. Тези уроци са насочени към тези хора, които не са добре запознати. Поради това уроците са направени на нисък стил и това е направено целенасочено, за да могат всички да схванат принципите на работа на PHP.
В тези уроци ще разгледаме променливи, типове данни, условни оператори, цикли, методи, сесии и много други. Всички тези неща ще разгледаме поотделно.

Когато приключим, ще разгледаме MySQL базата данни, както и елементарните заявки към нея. Ще направим няколко дребни проекта, в които ще комбинираме PHP & MySQL, за да видите как работите заедно.

Софтуерът, който се ползва във видео уроците, е напълно безплатен – той е с отворен код. Тези софтуерни продукти са едни то най-добрите в света и в някои случаи са много по-добри от платените си аналози. Уроците ще бъдат правени на Ubuntu, но езикът PHP е платформено независим, което означава, че кодът ви ще работи идеално на всяка платформа.

Вие не сте задължени да ползвате софтуера, който се използва в уроците – работете с това, което ви е удобно.
Ще се работи с версия 5 на PHP, която е огромна стъпка напред в програмирането – в нея са решени изключително много проблеми, които пречеха на програмистите в архаичната версия 5. Със сигурност, за да работите на PHP, ви трябва сървър Apache, MySQL. Впрочем една от най-популярните комбинации за разработка се нарича LAMP – Linux, Apache, MySQL, PHP.

PHP работи и на много други бази данни, но поне за началото използвайте MySQL, за да може да работим правилно, тъй като има някои особености при работата с нея. Ще разгледаме и PhpMyAdmin, което е едно изключително удобно приложение, което позволява бързо и удобно настройване на бази данни. Почти всеки хостинг сървър има инсталиран такъв инструмент.

Средата за разработка, която ще се използва в тези видео уроци, е NetBeans, но вие можете да ползвате всеки най-обикновен текстови редактор. Не използвайте програми като OpenOffice & Microsoft Word, защото тези програми добавят скрити символи, с които се отбелязва форматирането.

Защо уроци на PHP?

PHP е език с отворен код – той е безплатен. Също така е платформено независим и може да работи на всяка операционна система. Към момента PHP е най-използваният програмен език в света. Езикът е изключително прост за използване, но не като възможни.
Езикът PHP се използва както за прости проекти, така и за огромни корпоративни приложения.