Правилно подбраните обувки за фитнес гарантират безопасността по време на тренировки. Това с пълна сила важи за дамите, които са по-нежни и съответно по-податливи към контузии. Наред с това, дамските спортни обувки имат за цел не само да предпазват от травми, но и да помагат за техничното и грамотно изпълнение на упражненията.

 

Към спортните обувки, предназначени за жени, има редица изисквания. От една страна, те трябва да имат привлекателен вид, защото не е тайна, че жената винаги се опитва да бъде красива – дори и във фитнес залата. От друга страна, дамските спортни обувки трябва да бъдат удобни, за да се постигне максимален ефект по време на тренировките.

Ако са изработени от висококачествени материали, както е при водещите спортни марки Adidas, Puma, Nike, Reebok, те ще ви осигурят комфорта, от който се нуждаете и ще ви служат за по-дълъг период от време.

DeniSport.net - спортни обувки и екипиСъвети за дамите при избора на спортни обувки 

Задължително условие преди да се отправите към магазина за спортни стоки е да определите за какво точно ще са ви необходими обувките. Вариантите са спортни занятия, аеробика, разходки, джогинг или туристически походи. Сами ще установите, че когато идете в магазина ще попаднете на изключително богато разнообразие от най-различни модели на дамски спортни обувки, изработени с различно предназначение.

И така, да кажем, че си избирате обувки, за да тренирате определен вид спорт. Обувките могат да бъдат предназначени за футбол, тенис на корт, лека атлетика, фитнес. Задължително условие е те да бъдат “дишащи”, тоест да разполагат със специални въздушни мембрани. Моделите, които имат такива мембрани се характеризират с това, че не пропускат влагата отвън, като същевременно не пречат на циркулацията на въздуха вътре в обувката.

Шитите дамски спортни обувки са с по-високо качество от лепените и съответно ще изкарат по-дълго време. Материалът за изработка на качествените обувки е естествена кожа. Изкуствената кожа не може да издържи на натоварването по време на спортните упражнения, започва да се пука и в крайна сметка се скъсва.

Не забравяйте, че някои спортове изискват обувки със специални подметки – в зависимост от вида на спортните занимания подметките могат да бъдат гладки или с грайфер. При избора на дамски спортни обувки любителките на активните фитнес занимания трябва да обърнат внимание на нещо много важно – обувките в никакъв случай не трябва да са тежки, иначе ще предизвикат силни болки в краката, стъпалата и глезените след всяка тренировка, които дори могат да доведат до последващи усложнения.

Дамските спортни обувки, които ще се използват за туристически походи трябва да бъдат непромокаеми. В този случай модели с въздушни мембрани ще бъдат изключително неподходящи – вярно е, че те ще осигуряват добра вентилация на стъпалата ви, но ако се наложи да пресечете река или завали дъжд със сигурност ще се намокрите. Което няма да е приятно, особено в планината с нейните непрекъснато променящи се климатични условия.

ДениСпорт.нет - дамски спортни обувки

Факт е, че само допреди няколко години спортните обувки се използваха от жените изключително целенасочено – главно за спортни занимания. Но времената се променят. Днес спортните обувки са едни от най-популярните и най-любими видове обувки за представителките на нежния пол от всички възрасти. Дамските спортни обувки са винаги стилни, модерни и невероятно удобни.

Маратонките са най-продаваният модел дамски спортни обувки. Те присъстват в гардероба на всяка жена – маратонките са незаменими за спорт, туризъм и активен отдих, разходка из града, шофиране на автомобил. Това са универсални спортни обувки с невероятно голяма сфера на приложение.

За почитателките на спортния стил най-много подхождат класически модели маратонки. Плоските твърди подметки и специалните въздушни възглавници в основите на маратонките осигуряват комфорт на дамските крака. Тези модели остават незаменими за спортни занятия и активен отдих в планината.

За ежедневието дизайнерите препоръчват маратонки с платформи. Оригиналният външен вид на тези спортни обувки подчертава индивидуалността и се превръща в стилен акцент от дамския имидж.