Когато търсите мъжки часовник за себе си или за да зарадвате скъп на сърцето ви мъж, има толкова много въпроси и детайли, на които трябва да обърнете внимание при избора, за да сте сигурни, че той е правилен.

С огромното разнообразие от различни видове, марки и модели часовници е изключително трудно да вземете решение особено ако нямате подробни познания в тази област.

Това обаче не означава, че не може да се справите успешно с тази мисия. 

За да ви помогнем да направите възможно най-добрия избор, от който ще бъдете доволни и няма да сте хвърлили парите си на вятъра, създадохме това подробно ръководство.

В него ще обърнем внимание на всички важни стъпки при покупката на часовник.

Кои са важните характеристики, на които задължително да обърнете внимание?

Как да откриете часовник, който подхожда на стила ви?

Как да спестите пари?

Откъде да купите часовника, за да не бъдете измамени с реплика? 

Ако искате да разберете отговорите на всички тези въпроси и съветите на експертите в тази област, това ръководство е точно за вас!

 

 

 

 

1. Знайте какво търсите, за да го намерите 

Както вероятно сте се убедили от опит, ако вече ви се е налагало да избирате часовници, че пазарът е пренаситен от възможности. Различни марки, цени, функции и изключително разнообразна визия. В такъв момент човек започва да се лута и съвсем разбираемо не може да вземе решение. Проблемът се крие в това, че нямате ясна представа от какъв часовник се нуждаете. За да се ориентирате добре, трябва да имате отправна точка. Най-лесният начин да вземете правилния избор е като знаете какво търсите. 

Тук искаме да обърнем внимание, че няма един единствен модел, който да е перфектният избор за всеки. Всеки мъж има своята индивидуалност, стил и характер, съответно би му прилягал различен аксесоар. Казано по друг начин, изборът на часовник е персонален. Той зависи от вашите предпочитания, стил и дори от начина ви на живот.

 

2. За какво ще използвате часовника?

За да изградите една идея по-ясна представа от къде да започнете търсенето, помислете дали имате нужда от удобен и небрежен часовник за ежедневна употреба, или вече имате такъв и искате да допълните колекцията си с изтънчен и елегантен модел за специални поводи? Може би се нуждаете от часовник, който да ви помогне да проследявате тренировките и фитнес постиженията ви?  В различните случаи ще имате нужда от три напълно различни модела. Отговорът за какво ще използвате часовника,  ще ви даде добра отправна точка във вашето търсене, защото ще ограничи практически безкрайните възможности за избор. 

Тези типове часовници значително се отличават един от друг. Ежедневният часовник предполага да е по-изчистен и класически модел, за да се впише лесно с тоалетите, които носите всеки ден.  В този случай, имате нужда и от аксесоар, който да е издръжлив, имайки предвид, че ще стои на ръката ви постоянно. 

Часовниците за специални поводи или делови събития, изискват да бъдат по-елегантни. Ако инвестирате в аксесоар, който да показва статус, то марката и цената имат значение. 

При часовниците за спорт, обикновено най-важни са функциите, които моделът предлага. Модерната визия също е бонус.

 

3. На кои характеристики на часовника да обърнете внимание?

Създаването на часовници е започнало като занаят, а постепенно се е превърнало и в многомилионна индустрия. Зад тях стои прецизна наука и инженерни знания, натрупани през вековете. Затова  е важно да обърнете внимание на някои от основните характеристики на всеки часовник, преди да пристъпите към покупка.

  • Видът на механизма е първото и най-важно нещо, защото от него в голяма степен зависи прецизността в отмерването на времето, а също и поддръжката, която трябва периодично да извършвате. Класически вариант са механичните часовници, които навиват ръчно и работят без батерии. Автоматичните часовници са вид механични, които обаче използват движението на ръката ви, за да се задвижват. Накрая имаме съвременни и предпочитан вариант - кварцови часовници, които работят на батерии. Към този момент те са най-точни в отмерването на времето и изоставането им е минимално. Те обаче изискват периодична подмяна на батериите. Какъв механизъм ще предпочетете отново е индивидуален избор, но ви препоръчваме да проучите по-внимателно, преди да вземете решение. 
  • Диаметърът на циферблата е още едно важно нещо,  защото от него зависи как ще изглежда часовника върху китката ви. Особено ако сте решили да поръчате онлайн  от сайт за часовници и не може да видите как ще изглежда, поставен върху ръката ви. В такъв случай вижте посочените размери в описанията на продукта, за да прецените, а не разчитайте само на снимките, тъй като може да се подведете.
  • Каишката или верижката на часовника също не е за пренебрегване. Първо вижте какъв е размерът ѝ, за да сте сигурни, че ще ви пасне добре. Още по-хубавото е, ако откриете вариант, който позволява лесно да се регулира. Другото важно нещо е удобството. Имайки предвид, че ще носите вашия часовник често, убедете се, че каишката е практична и удобна за носене. 
  • Вида на стъклото е определящ за устойчивостта на надраскване. Средният клас часовници обикновено разполагат стъкло от минерал-кристал, което е по-податливо на надрасквания, в сравнение със стъклата, които имат сапфирено покритие и са значително по-здрави. 
  • Марката и цената - последно, но не и по значение. Има марки, които са се превърнали в нарицателно за качество и поддържат висока цена. Съветваме ви да не купувате часовника само заради марката, а да обърнете внимание на характеристиките му и до колко те отговарят на вашите нужди, а също и на бюджета ви. Целта е да откриете най-доброто възможно съотношение между сумата, която ще платите и качеството и функциите, които получавате в замяна.

 

4. За какво да внимавате при покупка? 

След като сте минали през горните стъпки, вече ще имате много по-детайлна представа какъв часовник търсите. Това ще ви позволи значително да филтрирате възможностите до един или няколко модела, чиито плюсове и минуси да сравните, като изберете победителя. 

Е, вече знаете точния модел, който искате да купите. Идва ред обаче да изберете от къде да го купите. Много е важно да не подценявате този избор, тъй като часовниците са едни от стоките, които често биват фалшифицирани и продавани от некоректни търговци като оригинален продукт. 

Подберете внимателно търговеца, от който ще купите часовника, особено ако сте отделили голям бюджет, защото може да се окажете измамени и да сте дали парите си за продукт, който далеч не струва толкова. 

Доверете се на онлайн или физически магазин с доказана репутация. Проучете мненията на клиенти, които вече са купували от там и обърнете внимание на плюсовете и минусите, които посочват в отзивите си. Може също така да проверите дали търговецът е официален дистрибутор на марките, които се предлагат в магазина му. 

Онлайн може да сравните цените в различните магазини и да откриете най-добрата сделка. Съветваме ви, ако искате да спестите пари, да изчакате сезоните или празничните намаления, когато може да се възползвате от по-висок процент отстъпка. 

Избягвайте да купувате продукти от магазини, които изглежда съмнително или предлагат нереално ниски цени. В по-голямата част от случаите, това е измама. Възможно е изобщо да не получите продукта или да ви бъде изпратена евтина реплика. Колкото и да е изкушаващо предложението, не се подлъгвайте, за да не останете разочаровани. 

С това приключва този подробен наръчник, който сме сигурни, че ще е от полза на всеки, който е в търсене на перфектния часовник. Възползвайте се от тези ценни съвети и ви гарантираме, че ще останете доволни от покупката си. А ако търсите още полезна информация и качествени оригинални часовници на атрактивни цени!