Пчелният клей, или по-широко срещан като прополис, бива смес от смоли, прашец от цветовете, и разбира се, пъпчици на растенията, която преминава през млечно-кисела ферментация в самата храносмилателна система на пчелите.

Прополисът, като натурална смес, обогатена на ензими, бива още и страхотен източник на ферменти, етерични масла, витамини и минерали,  хормони и макроелементи.

Пчелният клей (или прополис) се среща в жълто-зелени, а в някои случаи, и сиви багри. Пчелите използват именно пчелния клей (прополиса) като натурален дезинфектант в кошерите, което именно налага извличането на прополиса чрез изстъргване или чрез специална решетка за добив на такъв.

Пчелният клей или прополис има приятен аромат, лепкав е по природа и изненадва с леко лютивия си вкус.

Запознайте се с истински натурален прополис

Като напълно натурален пчелен продукт директно от фермата на RadiHoney - 100% чист български мед , прополисът може да се ползва за лечебни цели с прополис продукти, следвайки методите на така наречената апитерапия (лечение с пчелни продукти).

Всъщност, един от най-популярните методи за лечение с прополис е клеевата тинктура (прополисова тинктура). За целта, пчелният клей следва да се нареже на сравнително малки парчета, след което трябва да залеете със спирт; накрая се оставя да престои за няколко дни на тъмно и хладно.

Пряката слънчева светлина постепенно превръща пчелните продукти в токсични.

Остатъчните продукти от прополиса също могат да влязат в страхотна употреба

Например, от прополисовите остатъци могат да се приготвят прополисова вода за гаргара, подходяща при болно, възпалено гърло. Самите остатъци се заливат с вода, като течността следва да се прецеди, разбира се, да се загрее леко на котлона (за предпочитане на водна баня) преди да се филтрира и да престои около час.

Едва тогава домашното лекарство е готово за ползване като натурално средство в домашната аптечка на всяко домакинство. Малко известен факт за прополис продуктите е тяхното приложение под формата на мехлем.

Специално, пчелният клей (прополис) може да се ползва като дъвка. Имайте предвид, че лекарите също приемат прополиса с отворени обятия поради изцяло натуралния му състав, поне този предлаган в пчелната ферма RadiHoney.

Истината е, че прополисът представлява чисто вещество, дар от природата, който действително може да подобри общото ни здравословно състояние, особено при продължителна употреба.

Естествено, при съмнение за алергична реакция към пчелните и прополисови продукти, е препоръчителна консултацията с медицинско лице, особено при прием от бременни, деца или хора, имащи здравословен проблем.

Същевременно, вие също бихте могли да разберете дали проявявате алергична реакция към прополис продуктите като поставите малко количество прополис върху даден участък от кожата и наблюдавате дали мястото ще се зачерви.

Ако действително има зачервявания, то в такъв случай избягвайте контакт с прополис и подобни на него пчелни продукти, тъй като най-вероятно сте алергични към някоя от съставките му.

Мехлеми от прополис

Приготвянето на прополисов мехлем също не представлява трудна задача дори в домашни условия. За целта е необходимо да се снабдите с поне 5 грама пчелен клей (прополис), към който да прибавите 10 грама ланолин и 80 грама вазелин, като пчелният клей следва леко да се загрее на водна баня.

Имайте предвид, че домашно направеният мехлем от пчелен клей (прополис) не бива да се излага на слънце!

Подходящ е за третирането на херпеси.

Още от древността, хората са ползвали прополиса като супер мощно средство за лечение на редица здравословни смущения, като най-често бил използван за затваряне на рани.

Прополисът в това отношение се справял отлично – затварял раните доста бързо, особено ако се сравни с естествения процес на заздравяване без да се ползват странични помощни средства и вещества.

Разбира се, за чудодейната сила на пчелния клей или прополис са знаели и в древен Кавказ, където вярвали, че не съществува болестно състояние, което не може да бъде победено с помощта на екологично чисти и напълно натурални продукти като прополиса.

Домашните мехлеми с прополис срещу ревматизъм също били тачени от кавказците. Направата на подобен мехлем не представлява особено трудно занимание дори в домашни условия.

Използвайте парченце прополис, което да разтеглите с ръце, докато стане на сравнително тънка ивица. Едва тогава може да започнете да затопляте прополиса с длани, за да го разтеглите още по-лесно и бързо. Парченцето прополис или пчелен клей се поставя на засегнатия участък; обвивате след това мястото с бинт.

Като цяло, мехлемите с прополис са полезни, практични и широкоприложими дори срещу сериозни кожни проблеми като обриви, екземи и други.

За разлика от масовите медикаменти за успокояване на нетърпимите сърбежи, мехлемът с прополис може да се ползва без да е необходимо да се прави почивка от поне няколко месеца, както, за жалост, следва да се направи при ползване на стероидни мехлеми, мазила и кремове.

Направата на мазилото вклюва 100 грама животинска мас, 1 ч.л. прополис и марля. Животинската мас се загрява, оставя се да кипне (не препоръчваме загряване на повече от 60 градуса), добавяте впоследствие прополиса, загрявате отново без завиране.

Използвайте дървена лъжица или шпатула, с които да се разтвори прополиса. Изчакайте около десетина минути и едва тогава отдръпнете прополиса от котлона.

Необходимо е да прецедите приготвения мехлем през няколко пласта от приготвената марля. Препоръчваме ви да съхранявате прополисовия мехлем в стъклен буркан, като ви съветваме да го приберете някъде на тъмно и хладно, без директен контакт със слънчевите лъчи.

Прополис ползи и свойства

Събраният от растенията прополис запазва целия си профил от полезни свойства след като е донесен и прибран в кошера. Пчелният клей (прополис) се отличава с мощните си здравословни свойства, като особено впечатлява с антимикробните, противовирусни, противоплесенни, противорадиационни и антимикотични ефекти.

Натуралният продукт прополис предлага и дезинфекционно, обезболяващо и имуностимулиращо действие. Именно този подбор от качества превръщат пчелния клей или прополис в супер ценна храна в диетата и менюто на всеки човек.

Отделно, прополисът се слави с невероятното си положително въздействие срещу различни болестни състояния, като високо кръвно налягане, съответно дава добри резултати в повишаването на броя на червените кръвни клетки. Изпъкващ като невероятно добър естествен продукт, пчелният клей (прополис) спомага за повишаване на общия тонус на тялото и поддържането на оптималното здраве.

Предимства на пчелен клей (прополис) от пчелна ферма RadiHoney

 

  • 100 % еко пчелен продукт и гарантиран произход от българска пчелна ферма
  • не съдържа добавки и антибиотици
  • напълно подходящ за вегетарианци
  • прополис продукти, съхранявани в чисто, сухо помещение
  • температура на съхранение до 25 °С
  • влажност на въздуха до 80 %,
  • без достъп на пряка слънчева светлина
  • налична опаковка от 20 грама

Прополис продукти: прополисова тинктура (клеева тинктура)

Прополисовата тинктура се използва в народната медицина като лек срещу редица здравословни проблеми и състояния.

Това натурално средство и чудо на природата, наречено клеева тинктура, елиминира патогенни организми и бактерии в пчелния кошер, като прополисът действа по същия начин с попадналите в човешкия организъм бактерии и инфекции.

Без значение от начина на приема на клеевата тинктура, натуралното чудо „прополис“ унищожава всякакви микроспори, гъбички и бактерии като спомага за изграждането на съединителната тъкан.

Спиртният извлек от прополис, още по-познат като клеева или прополисова тинктура, може също да се ползва за редица лечебни цели.

Прополисова (клеева) тинктура: прием

Клеевата тинктура може да се ползва външно и вътрешно при:

  • Всички видове хепатит – приемът на прополисова тинктура е 30 капки, разбъркани с мед, разделени на 4 дози дневно; приемат се на гладен стомах. За лечебни цели се приема до три месеца.
  • Ракови заболявания – приемът на прополисова тинктура е както следва: между 30-50 капки клеева тинктура, 4 пъти дневно; прополисът засилва мощно имунната система, елиминирайки злокачествените образования.
  • Прополис за стомах (при остри хронични заболявания и вирусни инфекции на храносмилателната система) – до 50 капки прополисова тинктура, приети с 1 с.л. мед, намазана върху залък хляб; може да се приема до 4 пъти на ден.
  • Гастрит, язва, рефлукс – до 30 капки между 4-6 дози на ден на гладен стомах; консумирайте със залък хляб
  • Хипертония и атеросклероза – между 30-50 капки тинктура по 4 пъти на ден на гладен стомах; може да се съчетаят равни части прополисова тинктура и тинктура от чесън
  • Инфекции, грипни състояния, менингит, коремен тиф – до 30 капки, 3 пъти дневно на гладн
  • Прополис за гърло (при УНГ заболявания като ангина, ринит, отит, синузит, ларингит и други) – препоръчва се гаргара с клеева (прополисова) тинктура с 5 % алкохолен аерозолен разтвор; консумирайте между 5-20 грама на ден (прополис за дъвчене);
  • Проблеми с дихателната система (бронхит, трахеит, туберколоза) – лечение с помощта на аерозоли (10-20 % воден разтвор или тинктура, приети по 3 пъти на ден и инхалации два пъти седмично), както и мед с прополисова тинктура 3:1. Взимайте по 1 с.л. от сместта след хранене
  • Възпалена лигавица на носа – използвайте добре напоен тампон в прополисова тинктура; оставете за няколко минути, за да почувствате облекчение в носната лигавица
  • Проблеми с кръвоносната система – по 30 капки сутрин на гладно
  • Чернодробни заболявания – по 40 капки клеева тинктура два пъти дневно, може да се разтворят в 100 мл вода или мляко; консумирайте най-малко 1 час преди хранене
  • Простатит – 50 капки клеева тинктура, 3 пъти дневно на гладно; лечението може да продължи до 3 месеца и се възобновява при повторна необходимост;
  • Нефрит, цистит, уринарни проблеми и инфекции – по 1 ч.л прополисова тинктура до 4 пъти дневно с продължителност на лечението между 5-7 дни;
  • Смущения при менопауза – лечение до 12 месеца, по 20 капки клеева тинктура, 3 пъти дневно; приемайте смес от 1 ч.л. мед с тинктура
  • Пролетна умора – лечение в 3 седмици със смес от мед и прополис; приемайте до 6 с.л смес на ден;
  • Подкрепа на имунната система – курс в 3 седмици до 40 капки тинктура до 4 дози на ден

Външна употреба на прополисова тинктура - за целта може да се използва напоено парче памук с тинктура, което се изстисква върху кожата и се оставя да изсъхне за около 2-3 минути.

Външни приложения на прополисова тинктура при:

  • Възпаление на сливици (тонзилит, ларингит и др.)
  • Рак на кожата, рак на гърдата
  • Кожни изгаряния и рани

Подходящо при стоматологични проблеми чрез:

  • дъвчене на прополис
  • прием по 30 капки и 30 % клеева тинктура, приети до 3 пъти дневно на гладно
  • поставяне на напоен тампон/памук в устната кухина
  • може да се прилага при зъбобол, абсцеси, възпалени венци, пародонтоза и други.
  • Инфекциозна екзема и херпеси
  • Себорея, гъбички по ноктите, бенки, брадавици

Предимства на прополисова тинктура

  • 100 % гарантиран БГ произход
  • екологично чист пчелен продукт
  • произведен от бг пчелна ферма RadiHoney
  • 30 % спиртен разтвор, извлечен от пчелен клей/прополис
  • Налични опаковки от 20/50/100 ml
  • Опаковка от тъмно стъкло с пластмасова капачка
  • Капкомер, подходящ продукт за вегетарианци
  • Декантиран продукт за отстраняване на механични примеси
  • Прецеден пчелен продукт, съхраняван в температурни условия 0 – 4 °С
  • Без достъп до слънчева светлина


Прополисова /клеева/ тинктура за деца 

Препоръчителната доза клеева тинктура за деца е по 1-2 капки тинктура за всяка година от възрастта на детето. Например, 2-годишно дете следва да приема между 2-4 капки дневно.

 

Прополис цена

Набавянето на 100% истински прополис на пръчка или под формата на клеева тинктура вече не е толкова трудоемка задача. Благодарение на качествените, истински и екологично чисти прополис продукти от бг ферма RadiHoney, желаещите да се докоснат до чудотворното въздействие на прополиса могат да го направят на достъпни цени и в различен грамаж.

 

Прополис за деца: противопоказания

Пчелният клей или прополис не се препоръчва при страдащи от алергични реакции (около 5 % от хората), при деца под 3-годишна възраст и бременни поради наличието на алергени.

Прополис за бременни

Бременните също следва да потърсят лекарско мнение преди употребата на пчелни продукти и прополис.

Воден разтвор на прополис

Пчелният клей или прополис се разтваря най-добре в спирт, етер, ацетон или хлороформ, и най-слабо във вода. 

Още за прополиса

Младите пъпчици на някои растения отделят специфично вещество, наподобяващо восъка, което осигурява протекция срещу вредното влияние на редица външни фактори като бактерии, слънчева радиация, вируси, гъби и плесени.

Как пчеличките събират прополис

Пчелите обработват прополиса с ферменти от жлезите си, като добавят восък и множество други вещества. В завимост от предназначението, пчеличките запушват цепнатинките в кошера и полират пчелните килийки.

Прополисът като цяло съчетава в себе си неповторими характеристики на надежден строителен материал за пчелите, който притежава антигъбично, антиоксидантно, обезболяващо и общоукрепващо въздействие върху организма.

Друг положителен ефект, който се наблюдава след продължителния прием на прополис е свързан с осезаемото повишаване на работоспособността и защитните реакции на организма, както и резистентността на организма срещу вирусни, микробни и инфекциозни заболявания.

Пчеличките събират восъкоподобното вещество, впоследствие го прибират в кошера и с негова помощ извършват последващи процедури по дезинфекция. Най-напред пчелите полират килийките, за да може майката-пчела да снесе яйцата си в дезинфектирана среда.

Процепите и дупките в стените на кошера се запечатват, а случайно попадналите вътре животинки биват балсамирани от пчелите (такива са гущерите, мишките и други, тъй като пчелите не могат сами да ги изхвърлят през прелката). Тази специална процедура представлява на практика „химическото оръжие“ на пчелите срещу потенциални инфекции.

Наред с безбройните му положителни въздействия върху организма, екологично чистият прополис, произведен от българската пчелна ферма RadiHoney, способства за обмяната на веществата и възстановяване на тъканите, като съдейства още и за повишаване на издръжливостта на тялото срещу болестни състояния и здравословни смущения.

След приема на екологично чистия прополис (или клеева тинктура), ще се почувствате заредени с енергия, което се обяснява и с благотворния ефект на прополиса срещу коварния стрес в ежедневието ни.

radihoney български медradihoney български медradihoney български мед

radihoney български медradihoney български медradihoney български мед