Мощният вулкан Попокатепетъл

Вулканът Попокатепетъл представлява изключително мощен и активен стратовулкан, който се намира на територията на Мексико. С приблизителна височина 5426 метра, вулканът е определен като вторият по големина след Пико де Орисаба, висок 5 636 метра.

Мощният вулкан Попокатепетъл, който бива още често наричан Дон Гойо и Ел По, попада в огромния Трансмексикански вулканичен пояс, чиято дължина е почти 900 км. Мексиканският "пущещ звяр" дължи характерното си наименование, а именно "димящата планина" на местните, които се явяват именно негови кръстници.

Интересен факт е, че вулканът участва не само в обширната група на Трансмексиканския вулканичен пояс, но и бива част от друг вулкан, наречен Истаксиуатъл, с който се свързва благодарение на седловината Пасо де Кортес.

Попокатепетъл е активен стратовулкан, който демонстира за пръв път могъществото си през далечната 1947 година, когато се отчита неговото първо и изключително мощно изригване. До днешни дни вулканът не е преустановявал активността си.

Няколко години по-късно, а именно през 1994 година, вулканът отново припомня опустишителната си сила изхвърляйки кълбо от дим и газ, разнасящи се на радиус от приблизително 25 километра. Активността на стратовулкана предизвиква паника сред населението, както и налага бърза евакуация на района.

Учените следят за последващи изригвания и земетръс като отново предубреждават населението на Мексико за възможни силни такива през 2000 година, когато опасността се оказва толкова голяма, че се налага евакуация на десетки хиляди души, населяващи Мексико Сити и околните малки градчета.

Нещо повече, световните медии се надпреварват коя първа да съобщи тазгодишното изригване на мексиканския вулкан, което доведе до около 114 сравнително малки изригвания. Самото изригване на вулкана Попокатепетъл е успяло да образува облаци от пепел и пушек, който, според специалисти в областта, се издигнали поне на 2500 метра над самия му кратер.