Двегодишно или кратко живеещо многогодишно тревисто растение, естествено разпространено в Централна и Южна Европа, средния изток и Северна Азия. Обитава предимно гористи и храстови местности, които и дават надеждна закрила през деня. Активна е предимно през нощта, когато се храни с листа, плодове, гъби и трева. Най дребният вид от европейските елени достига височина около 73 см при плешката а рогата са дълги 22 см.