001 Kakvo Predstavlyavat Trihomite V Kanabisa

Определят трихомите като "малки микроскопични възглавнички, покрити с восъчно масло, които се отделят от малки жлезисти власинки. Те се намират най-вече по повърхността на цветните глави, известни още като пъпки. Трихомите се срещат не само при растението канабис, но и при много други сухоземни растения и дори при някои водорасли. Те представляват интерес за производителите и потребителите по няколко начина. След като разгледаме подробно тяхната структура и функции, ще разгледаме различните видове трихоми и накрая ще разберем как те могат да помогнат за определяне на оптималния период за прибиране на реколтата.

 

1- КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ТРИХОМИТЕ НА КАНАБИСА И КАКВИ СА ТЕХНИТЕ ФУНКЦИИ?

Както вече беше посочено, трихомите са съществена част от растението. Те съдържат всички молекули, които представляват интерес за фитотерапията, за медицински цели, за благополучие или за социална (развлекателна) употреба. Визуално те приличат на малки кристали. По време на съзряването им в тези жлези се синтезират фитоканабиноиди, терпени и етерични масла. Тези различни активни съставки обуславят медицинския и психотропния потенциал на растението канабис. Те имат особено крехка структура и могат много лесно да се счупят и отделят от цвета. Затова е важно да се ограничи триенето на трихомите както по време на събирането, така и при опаковането, за да се избегне изпаряване, окисляване или дори разлагане на терпените и канабиноидите. Най-голяма концентрация на трихоми се открива в неоплодените женски цветове, и по-точно в прицветниците (листоподобни части на цветовете, които обграждат цветовете и семената на женското растение канабис), в сравнение с оплодените женски растения, мъжките растения или хермафродитите. С помощта на микроскоп с увеличение 40-100x анатомията на трихомите може да се наблюдава в детайли. Състои се от смолиста главичка, свързана със стъблото чрез зона на отпадане. И накрая, те представляват първата защитна линия на растението срещу насекоми, гъбички и тревопасни животни, които се притесняват от вкуса и мазната текстура на растението, а също и от капризите на климата (суша, вятър, ултравиолетови лъчи, температурни колебания).

 

2- РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ТРИХОМИ

Трихомите се различават по няколко начина. На първо място, наблюдавани са разлики между растенията канабис Indica и Sativa (линк към "Разлики между Indica и Sativa"). Последните имат по-тънки и по-издължени жлези. На второ място, начинът на отглеждане също оказва влияние върху размера им. Растенията, отглеждани на открито, се нуждаят от по-голяма защита, така че техните трихоми са подложени на по-голям натиск и в края на вегетационния период ще бъдат по-малки от тези, отглеждани на закрито. Накрая бяха идентифицирани два много различни вида трихоми, присъстващи на едно и също растение. Първият е неглинест трихомен, разположен главно в горната и долната част на листата. Той изпълнява описаната по-горе защитна роля. Той не съдържа нито фитоканабиноиди, нито терпени. Вторият е, за разлика от него, жлезистият трихом, който е най-интересен за потребителя. Той преминава през три етапа на растеж:

 

- луковичен трихом: диаметър между 15 и 30 микрона, в първия етап на растеж и не съдържа активни съставки

 

- седящи трихоми: между 25 и 100 микрона в диаметър

 

- стъблени трихоми: до 500 микрона в диаметър. Те се развиват, след като на растението се появят първите цветове. От този етап започва синтезът на фитоканабиноиди и терпени.

Източник: https://cbd-masla.bg/