Гибонът е най-дребната от човекоподобните маймуни. Има толкова дълги предни крайници, че когато е изправен, пръстите му достигат земята. Девет вида гибони от род Hylobates живеят в горите на Югоизточна Азия.
Какво е гибонът?
Гибонът е най-дребната от човекоподобните маймуни. Тялото му е гъвкаво и тънко, а предните крайници са толкова дълги, че когато е изправен, пръстите му достигат земята.
Къде живее?
Девет вида гибони, всичките от род Hylobates, живеят в горите на Югоизточна Азия. Всеки вид се среща в различна област. Гибоните се люлеят от клон на клон или ходят изправени по хоризонталните клони на дърветата. Нито една маймуна не се движи по дърветата със същата скорост.
С какво се храни?
Храни се с плодове, листа и млади клонки, а понякога и с насекоми.
Как живее и как се размножава?
Гибонът е социално животно. Придвижва се на малки групи, обикновено по четири в семейството. Общува чрез викове и крясъци, които се чуват отдалече. След бременност от седем месеца се ражда едно малко, за което майката се грижи осемнадесет месеца, докато порасне.
- Гибонът е най-дребната човекоподобна маймуна.
- Живее в горите на Югоизточна Азия; видовете са девет.
- Храни се с плодове, листа, млади клонки и насекоми.
- Бременността трае седем месеца и се ражда едно малко.
Често задавани въпроси
Къде живеят гибоните?
Гибоните живеят в горите на Югоизточна Азия. Всеки вид се среща в различна област.
С какво се хранят гибоните?
Хранят се с плодове, листа и млади клонки, а понякога и с насекоми.
Колко малки ражда гибонът?
След седеммесечна бременност се ражда едно малко. Майката се грижи за него осемнадесет месеца.