Анаполис: общи данни

Анаполис е столица и главен град на американския щат Мериленд. Разположен край река Северн, Анаполис се намира в близост до залива Чесапийк и представлява част от така наречения триъгълник, съставен от Вашингтон, Балтимор  и Анаполис. Населението на столицата на Мериленд е сравнително скромно - едва около 37 хиляди души според преброяването през далечната 2004 година. Площта на града е 19,70 кв.км.

Именно поради сравнително малкото си население, малко хора биха предположили въобще, че точно Анаполис е бил столица на Съединените американски щати, макар и това да е продължило за твърде кратък период от време. Точно поради този съвсем немаловажен детайл, днешната столица на Мериленд представлявала важно място за вземането на сериозни политически решения.

Към днешна дата Анаполис е популярен с Военноморската си академия, културното си богатство, исторически паметници и т.н. За година на създаването на града се смята 1649, когато именно Анаполис бива обявен за столица на американския щат Мериленд. Малко по-късно през 1783 година градът става временна столица на Съединените американски щати.

Анаполис носи името на кралица Ана, която е била смятана за протестантка. Истината е, че възникването на града се свързва именно с протестантите и католиците, които водили непрестанни спорове относно това коя да бъде столицата.

След преместването на Конгреса от Анаполис тогавашната столица на САЩ изгубва огромна част от политическата си сила и роля. Към днешна дата, Анаполис е прилична туристическа дестинация, очароваща с интересните си исторически монументи, ресторанти, кафенета и така нататък. Една от най-интересните забележителности в рамките на града е къщата на Хамонд Х. и Уилям П., привличайки дълбоко интереса на туристите от цял свят.

Освен тях, най-старата все още работеща сграда в САЩ е например Сградата на Конгреса, където е и ратифициран Парижкия договор. Смята се, че самата сграда е построена в периода 1771-1779 г.