Най-голямото езеро в Африка се нарича Виктория

Езерото Виктория е едно от природните чудеса на света, което се намира в континента Африка. Езерото се разпростира в източната част на Централна Африка между двата клона на Великия африкански рифт. Виктория е най-голямото езеро в континента Африка. В световен мащаб е на 3-то място по площ и на второ място в класацията за най-големите сладководни езера. Сред всички тропически езера, Виктория е на първо място по обем. Многобройните притоци на езерото и непрестанните проливни дъждове са тези, които го захранват ежегодно. Най-дългото разклонение на река Нил е водното образование р. Виктория-Нил. Над 3 000 острова са разположени по протежението на езерото. По отношение на обема, езерото Виктория е деветото по големина континентално езеро в света, съдържайки около 2 750 кубически километра (2,2 милиарда акра-фута) вода. Езерото Виктория се оттича единствено от река Нил близо Жинжа, Уганда, на северния бряг на езерото.

Максималната дълбочина на езерото е 84 м, а средната дълбочина е 40 м. Нейната водосборна площ обхваща 184 000 квадратни километра. Езерото има брегова линия от 4 828 км с островите, съставляващи 3,7% от тази дължина. Тя е разделена между три държави: Кения (6% или 4 100кв. км), Уганда (45% или по- 31 000кв. км) и Танзания (49% или 33 700кв. км). 

Исторически сведения 

Първата записана информация за езерото Виктория идва от арабски търговци, които се движат по вътрешни маршрути в търсене на злато, слонова кост, други скъпоценни стоки и роби. Информация за езерото в миналото е получена от картата на Мохамед ал-Идриси, която през годините се развива и датира от 1160 г. На нея ясно се изобразява езерото Виктория като водоизточник на р. Нил. Езерото за първи път е забелязано от европейци през 1858 г., когато британският изследовател Джон Хенинг Спик достига южния бряг по време на пътуването си с Ричард Франсис Бъртън с цел проучването на централна Африка и намирането на Големите езера.