00001 Razberi.info   Pnevmatichni Instrumenti

Пневматичните инструменти стават все по-популярни. Защо те все повече изместват електрическите инструменти? Научете повече за тях!

Накратко: Не може да се отрече, че пневматичните инструменти могат да бъдат сравнително по-скъпи от електрическите. Възниква обаче въпросът: какво е предимството или недостатъкът за отделния потребител на двете решения? Каним ви да прочетете по-нататък.

Нараства броят на отраслите, в които пневматичните инструменти все повече заместват традиционните електрически инструменти. Това се дължи на някои неоспорими предимства на устройствата, използващи сгъстен въздух. Пневматичният пистолет  или пневматичните отвертки  са едни от най-популярните инструменти, но не бива да се пренебрегва и цяла гама от други.

Не пропускаме да опишем и някои от недостатъците, които имат тези видове инструменти. Нека разгледаме по-отблизо техните силни и слаби страни.

Ако търсите да се сдобиете със свой комплект от пневматични инструменти, разгледайте магазин за пневматика софия.  

Предимства на пневматичните инструменти

 

Струва си да се отбележи голямото разнообразие сред пневматичните инструменти.

Днес по-голямата част от електрическите инструменти вече имат еквивалент с въздушно задвижване.

Очевидно е, че всеки инструмент работи по различен начин, което означава, че функциите на всеки инструмент са малко по-различни. Оказва се обаче, че някои силни страни са общи за всички пневматични инструменти. Те със сигурност включват:

Без искри - несъмнено едно от най-големите предимства на този тип оборудване. За разлика от електрическите инструменти, пневматичното оборудване не представлява риск от пожар. Освен това липсата на искри означава, че вероятността от възникване на трудови злополуки е по-малка.

Опростена конструкция - конструкцията на пневматичните инструменти е много по-проста от тази на електроинструментите. Какво означава това? На първо място, вероятността за повреда на оборудването е по-малка. Освен това, ако възникне повреда, тя обикновено се отстранява по-лесно и с много по-малко разходи. По този начин експлоатационните разходи на пневматичните инструменти стават по-ниски в сравнение с електрическите инструменти.

Лесна и удобна употреба - предимството на пневматичните инструменти със сигурност е тяхното ниско тегло. Често те са наполовина по-леки от аналозите си сред електрическите инструменти. Освен това експлоатацията на пневматичното оборудване е сравнително проста.

Недостатъци на пневматичните инструменти

Няма съмнение, че пневматичните инструменти са полезни устройства, които имат редица предимства. Този тип оборудване обаче има и недостатъци, които могат да бъдат ограничение.

Необходимост от свързване с компресор - оборудването трябва да е постоянно свързано с компресор, който подава въздух. Това донякъде ограничава мобилността му. Решението е да закупите по-дълъг кабел, който ще ви позволи да използвате пневматичните инструменти и извън работилницата.

Разходи за закупуване - обикновено цената на пневматичните инструменти е малко по-висока от тази на електрическите инструменти. Въпреки това разликите не са големи, а експлоатацията на устройствата с въздушно задвижване води до много по-ниски разходи.

Пневматични инструменти - примери за решения

▪️ Ключове с тресчотка

▪️ Пневматични прободни триони

▪️ Ъглошлайфи

▪️ Пневматични отвертки

▪️ Пневматични бормашини

▪️ Пневматични смазочни материали

▪️ Пистолети за силиконово съединение

▪️ Пръскащи пистолети за поддръжка

Масло за пневматични инструменти

 

Кое масло да избера? Това е въпрос, който всеки потребител на пневматични инструменти трябва да си зададе. Не без основание се казва, че "ако не смазваш, няма да караш". Ето защо тя е от съществено значение за правилното им функциониране.