Byrz Online KreditКак да получите заем и да не затънете в дългове?

Най-сигурният начин да избегнете дългове е да не теглите заем. Но ако наистина не можете да се справите без да вземете пари назаем, важно е да подходите отговорно към избора на банка и съставянето на договор за заем. Ето как да избегнете най-честите грешки, които кредитополучателите допускат.

Не надценявайте финансовите си възможности

Преди да теглите заем, направете пауза и помислете колко ви трябват тези пари, дали можете без тях и как ще върнете получената сума. Вземете предвид не само вашата заплата, пенсия или друг доход, но и непредвидени обстоятелства. Уволнение, болест или криза могат драстично да влошат финансовото ви състояние. Важно е да помислите предварително как да се справите с плащанията по заема при такива условия.

Има проста формула: месечните плащания по всички заеми не трябва да надвишават твърде голяма част от дохода ви. Съсредоточете се върху това число. Още по-добре, направете финансов план за точно прогнозиране на приходите и разходите. Когато знаете ясно какви са вашите разходи, може да изчислите колко пари ще трябва да остават за вашите месечни плащания по нуждите на домакинството ви.

Ако теглите голям дългосрочен заем, като ипотека, помислете за  застраховка. Тя ще ви помогне в случай на нараняване, сериозно заболяване или загуба на работа.

 Не вземайте заем от първата банка

Близостта на клон или ярка реклама не са най-добрите критерии за избор на банка. Разгледайте условията на заемите в няколко организации. Обърнете внимание не само на лихвения процент, но и на други параметри: срок на кредита, глоби и неустойки за забавяне, необходимостта от застраховка и нейната цена.

Вземете предвид изискванията към кредитополучателите - например трудов стаж. Ако ще депозирате пари през офиси или банкомати, проверете дали са удобно разположени. Разберете какви програми за облекчени кредити има банката и дали отговаряте на техните условия. Не забравяйте да проверите репутацията на кредитора. Прочетете отзивите на други клиенти - дали банката е склонна да предоговаря условията по кредита с кредитополучатели в трудно финансово положение.