Кредитни компании

Кредитните компании, известни още като фирми за бързи кредити, са екипи, посветени на отпускането на пари назаем. За разлика от банките, кредитните компании не приемат депозити и не предоставят други финансови услуги или продукти (сейфове, банкомати и др.). Те единствено дават заеми на физически лица или фирми, нуждаещи се от средства.

Някои компании обикновено предоставят заеми за закупуване на стоки или услуги с неголеми цени и за кратък период, като например части за кола, основни електроуреди или мебели. Някои се специализират в медицински или здравни разходи. За разлика от тях, банките са по-предпочитани за заеми за автомобили, апартаменти и други.

Докато банките отпускат по-дългосрочни заеми, повечето финансови компании са специализирани в краткосрочните заеми. Често те са свързани с производител или по-голяма компания, служейки като тяхна финансова ръка, така да се каже. Така например в световен мащаб някои от най-известните финансови компании са свързани с конкретни производители на автомобили като Toyota или General Motors. Те отпускат заеми за автомобили, както и лизинги за автомобили.

 

Предимства и недостатъци на заемане чрез кредитни компании

Фирмите за бързи кредити обикновено предлагат конкурентни лихвени проценти - въпреки че всичко зависи от вашата кредитна история и кредитоспособност, общите такси могат да бъдат ниски в сравнение с банки и други кредитни институции. Процесът на одобрение обикновено завършва доста бързо.

Играе роля и факторът удобство, ако кредитната компания е свързана с търговеца на дребно или производителя, чиито продукти купувате.

Финансовите компании може да предоставят същото ниво на обслужване на клиентите, както банките и дори по-добро. Те също така са склонни да имат неограничен набор от заеми. Също така е важно да се отбележи, че кредитните компании са лицензирани и регулирани от държавата.

Те подлежат на институционален надзор и спазват правила, макар и не толкова строги като тези на банките. В същото време, условията за получаване на небанкови заеми са по-малко ограничителни, отколкото при банковите и имат по-голяма свобода при коригиране на своите тарифи и промяна на условията.