010034 Metchitsi

В сложния свят на машинната обработка и металообработката изкуството на нарязване на резби заема специално място. Прецизните нишки са жизненоважни за безброй приложения и овладяването на процеса изисква не само умения, но и правилните инструменти. В това изчерпателно ръководство ще навлезем в областта на нарязването на резби, като се фокусираме върху основния инструмент - метчиците. Научете как да как да избирате метчиците, за да постигнете резби с безупречна прецизност за безброй цели.

Видове метчици

Що се отнася до метчици за нарязване на резба, те могат да бъдат няколко вида:

Конусни метчици

  • Конусните метчици, характеризиращи се с постепенно изтъняване по дължината им, улесняват подравняването и започването на процеса на нарязване на резбата.
  • Идеално използвани за започване на резба и почистване на стружки в проходни отвори, конусните метчици осигуряват балансиран подход към инициирането на резбата.

Метчици за глух отвор

  • Отличаващи се с по-изразена конусност в сравнение с конусните метчици, тези са специално проектирани за резбоване на глухи отвори.
  • Постигайки баланс между лекотата на иницииране на конусните метчици и възможността за по-дълбока резба на мечтиците с дъно, метчиците за глух отвор предлагат гъвкавост в проекти с резба.

Долни метчици

  • Тези метчици могат да се похвалят с минимална конусност и са пригодени за резба до самото дъно на глухите отвори.
  • Особено подходящи за приложения, изискващи резби близо до дъното на отвора с максимална дълбочина, дънните кранове отговарят на сложните изисквания за резба.

Избор на правилния метчик

Изборът на правилния метчик за даден проект е нюансирано решение, което изисква разглеждане на няколко фактора. Типът материал, размерът на резбата и дълбочината на отвора са определящи фактори. Освен това изборът между груби и фини нишки трябва да съответства на специфичните изисквания на приложението.

Техники за рязане на резби

Правилна подготовка на отвора

Основата на прецизното рязане на резби се крие в щателната подготовка на отворите. Гарантирането, че отворът е пробит до правилния размер и в рамките на подходящия толеранс, е от първостепенно значение за успеха при нарязването на резбата.

Подравняване на инструмента

Постигането на правилно подравняване на метчика е от решаващо значение за предотвратяване на напречна резба и за осигуряване на равномерен процес на рязане. Използването на ръкохватка за кран осигурява необходимия контрол, минимизирайки риска от ъглово отклонение по време на процедурата на рязане.

Течности за рязане

Въвеждането на флуиди за рязане в процеса служи като стратегически ход за намаляване на триенето и топлината по време на рязане на резби. Това смазване не само увеличава живота на инструмента, но също така насърчава по-гладкото формиране на резба.

Отстраняване на остатъци

Редовното отваряне на крана по време на процеса на рязане е от съществено значение за почистване на натрупаните стружки и остатъци от каналите. Този проактивен подход предотвратява запушването, като осигурява непрекъснат, равномерен процес на рязане и удължава цялостния живот на крана.

Постоянно налягане

Прилагането на постоянен и последователен натиск при завъртане на крана е жизненоважно. Прекомерната сила трябва да се избягва, тъй като може да доведе до счупване на инструмента или компрометиране на качеството на формираната резба.