018454

Изолационните тапети, познати с наименованието Терморол, са ефективно съвременно решение за подобряване на топлоизолацията на сградите. Приликата им с тапетите не е случайна – рулонната форма и методите на полагане са доста сходни при двата материала. Разликата се състои в дебелината на Терморола и в неговия материал. И декоративните, и изолационните тапети се продават в специализирания онлайн магазин Дегрец.

Структурни особености

Изолационният тапет се произвежда от експандиран пенополистирол (EPS). Този материал е известен с отличните си изолационни свойства, ниско тегло и лесен монтаж, което го прави идеален избор за повишаване на енергийната ефективност на частни домове и обществени сгради.

Експандираната полистиролова пяна, основният компонент на изолационните тапети Thermoroll, е вид пластмаса, получена от мономери на стирол, които се полимеризират, за да образуват полистирол. Този полистирол след това се разширява с помощта на разпенващ агент, обикновено пентан, който създава множество малки въздушни джобове в материала.

Тези въздушни джобове подобряват значително топлоизолационните свойства на EPS чрез намаляване на преноса на топлина. Получената пяна е лека, но здрава, осигуряваща ефективна бариера срещу загубата и натрупването на топлина. Помещенията, покрити с такъв тапет, запазват оптимална температура както през зимата, така и по време на летните горещини.

Методи на производство

Производственият процес на EPS протича в няколко ключови стъпки. Перлите от полистирол се експандират предварително чрез нагряване с пара. Това ги кара да се разширяват до 40 пъти от първоначалния си размер поради изпаряването на разпенващия агент. След предварително експандиране, те се оставят да се стабилизират и охладят.

Следващият етап включва допълнително разширяване и формоване, при което перлите се подлагат на повече пара във форма, което ги кара да се слеят заедно, за да образуват твърд блок от експандиран полистирен. След това тези блокове се нарязват на тънки листове с различна дебелина, които се използват за производството на изолационни тапети Терморол.

Термо тапетите се произвеждат чрез залепване на листовете експандиран пенополистирол към декоративен външен слой, който може да бъде направен от различни материали като винил, хартия или плат. Този външен слой осигурява естетическа привлекателност, докато слоят EPS пяна осигурява топлоизолация. Комбинацията от тези слоеве води до продукт, който е не само функционален, но и визуално приятен.

Защо ви е нужен термо изолационен тапет?

Изолационните тапети са необходими поради няколко причини, главно свързани с енергийната ефективност и комфорта. Сградите са отговорни за значителна част от потреблението на електрическа енергия, като отоплението и охлаждането представляват най-голям дял.

Лошо изолираните стени водят до значителни енергийни загуби, изискващи повече енергия за отопление през зимата и охлаждане през лятото. Това не само увеличава сметките за електричество, но също така допринася за замърсяването на околната среда. Чрез инсталирането на изолационни тапети, собствениците на жилища и фирмите могат ефективно да намалят преноса на топлина през стените, поддържайки по-стабилна вътрешна температура.

Терморолът намалява зависимостта от системите за отопление и охлаждане, което води до по-ниска консумация на енергия и намаляване на разходите. Освен това подобрената изолация допринася за по-голям интериорен комфорт, елиминирайки проблеми като студени стени, течения и неравномерни стайни температури.

Изолационните тапети предлагат редица предимства извън топлинните си характеристики. Те могат също така да осигурят известна степен на акустична изолация, намалявайки предаването на шум между помещенията или вътрешната и външната среда. Тази двойна функционалност ги прави особено ценни в градски условия и в сгради, където контролът на шума е приоритет.