011485

Съвременните дивани не са меката мебел, която помним от нашето детство – груба, масивна и често със скърцащи пружини, които по-скоро пречат, отколкото да допринасят за удобното седене. Днес на мебелния пазар се предлагат елегантни и функционални изделия, които ни позволяват да се отпуснем и насладим на заслужената почивка след тежкия работен ден.

Диваните, които днес се произвеждат, са не само красиви и удобни. Те се превърнаха в ключов компонент на модерните жилищна пространства, успявайки да предложат не само това, което се очаква от тях, но и някои допълнителни екстри. Кои са бонус аспектите на съвременния диван, ще разгледаме в настоящия материал.

Функция сън – дневната става още една спалня след залез слънце

В много от жилищата се наблюдава недостиг на спални пространства. Мебелните производители помагат за решаването на този проблем, залагайки функция „сън” в дизайна на почти всяко свое изделие. Разтегателните дивани вече се приемат за даденост – почти няма да откриете модел, който не може да се превърне в удобно легло с размери персон и половина.

Диваните не само се превръщат в легло, но този ефект се постига с невероятна лекота. Няма ги вече грубите, изтеглящи се пружинени конструкции, върху които трябваше да се постави дюшек. Днес дори най-крехката домакиня може да повдигне седалката, за да може облегалката да падне назад и диванът да се превърне в удобна спалня. За лекотата на повдигане допринася вграденият амортисьор.

Ракла за съхранение на багаж

В малкото жилище има постоянен недостиг на места за съхранение на вещи, които не се използват постоянно. Мебелните компании съумяха да решат и този проблем, като интегрираха ракла в подседалното пространство. Раклата представлява кухата дървена конструкция, върху която е поставена седалката на дивана. В много случаи тя е разделена на две секции за по-добра организация на съхраняваните вещи.

Раклите в ъгловите дивани са две – мястото за багаж се увеличава драстично. В тях можете да държите сезонни дрехи и обувки, които не се носят през настоящия сезон. Отлично решение е също под седалката на дивана да се съхраняват завивките и спалното бельо, използвани съвместно с функция сън. Така леглото ще бъде готово за спане за броени минути, а на сутринта бързо ще се превърне отново в удобен диван.

Раклите са пряко обвързани с възможността за трансформация на диваните. Те са част от един много практично обмислен дизайн, който създава удобство на собствениците и им помага да използват оптимално оскъдното си жилищно пространство. Ако не ви се налага да използвате дивана за спане и никога не сте опитвали да повдигнете седалката му, направете го. Ще се изненадате колко много багаж можете да поберете там.

Здрави и устойчиви на замърсяване дамаски

Говорейки за екстри при съвременните дивани, не можем да не обърнем внимание и на дамаските, които също по някакъв начин правят живота ни по-лесен. Диванът е централна фигура във всяка всекидневна – това е мястото, където сервираме кафе и напитки на нашите гости, където семейството си почива и гледа телевизия.

Замърсяването на диваните е неизбежно, тъй като при използването им често се консумират храни и напитки. Производителите отново ни спестяват куп главоболия, тапицирайки диваните с много здрави и устойчиви на почистване дамаски. За облицоване на седалните и облегалните части се използват специални синтетични материи – някои от които са дори влагонепроницаеми. Върху тях не се образуват петна, а почистването може да се изпълни с влажна кърпа и мек препарат.