001 Nauchete Se Da Svirite Na Izust

 

Когато свирите наизуст, няма значение колко дълго свирите, а дали го свирите редовно и последователно от самото начало. Ако се придържате само към нотите си , няма да можете да ги овладеете дори след няколко години уроци по пиано.

Не прекалявайте и тук и бъдете търпеливи със себе си. Става въпрос за трениране на слуха и намиране на правилния ключ за всяка нота, без да се налага да го изпробвате.

Една форма на свирене наизуст е свиренето на пиано на ухо . Това означава, че изобщо нямате ноти за пиано и сами търсите всички ноти на песента. Колко време ще отнеме, за да бъдем наистина добри в това е трудно да се каже. Това зависи не само от това колко тренирате, но и какви лични изисквания имате към себе си.

Има хора, които по природа имат изключително добре развито музикално ухо и за нула време могат да чуят акордите и мелодията на дадена песен и да ги възпроизвеждат без грешки. За повечето хора обаче това отнема няколко години , през които свиренето на пиано на ухо трябва да се тренира усърдно.

Но и тук всичко е въпрос на степента на трудност . Опитайте се да свирите лесни песни. Ще видите, че доста бързо ще намерите правилните ноти и ще можете да възпроизвеждате песните наизуст. Това е първата стъпка за всичко останало.

Но свиренето наизуст също може да означава, че сте научили песен с помощта на ноти , но в един момент вече не са ви необходими и можете да ги приберете.

Дори със запаметяването на партитури не можете да започнете достатъчно рано. Ако вече можете да изсвирите добре първата си пиеса от бележки, дойде моментът да я запомните.

За целта разделете парчето на малки секции и се опитайте да изсвирите всяка от тях наизуст. В началото можете да оставите музикалната книга отворена, за да надникнете от време на време. Но това трябва да се случва все по-рядко, докато най-накрая не успеете да ги оставите напълно.

Ако правите това с всяко произведение, което научите, ще се научите да го свирите наизуст автоматично.

Източник: muzikalen.bg