Селваси: какво представляват

Какво са селвасите и какво знаете за тях?

Селвасите също се използват изключително успешно като синоним на влажните екваториални гори в Южна Америка. Думата има португалски корен, която в буквален превод означава "гора" или "гориста местност". Именно джунглите ѝ биват много често наричани селваси. 

Сред най-разпространите почви спадат червенокафявите (особено характерни за саваните), латеритните, както и червеноземните. Типично за селвасите е екваториалният климат, както и постоянния речен режим на реките. Селвасите могат да се представяват като дом на разнообразна растителност и животински свят - лианите, ендемитите, които представляват вид орхидеи, дивата ванилия и други растения биват част от богатството на влажните екваториални гори.

От особено съществено значение за развитието на стопанството в този район е отглеждането на кафееното дърво и каучуковите му вариации. Освен това, в някои участъци от гъстите джунгли на Амазонка се среща изключително красивият и рядък вид лилия, наречена Виктория регия, чиято дължина достига забележителните 2 метра в диаметър.

Рядко срещаното растение има толкова трудно късащи се листа, че малките деца ги използват вместо лодки. Колкото до представителите на животинския свят, гъстите гори на Амазонка също имат с какво да се похвалят - ягуари, пуми и какви ли още не хищници обитават опасните ѝ джунгли. Пример за по-едър бозайник, който също дебне из селвасите и по-специално низинните им части, е тапирът.

Широконоси маймуни, лъвски тамарин, ленивци, сладководен делфин, ламантина, анаконда, "електрическа риба", както и редица видове птици като колибрита, папагали и други  също са характерни обитатели на екваториалните гори.

Ако трябва да поговорим по-подробно за екваториалните гори, това, което е по-характерно за тях е, че се разпрострират от двете страни на Екватора. Общата им площ надхвърля тази на влажните екваториални гори на другите континенти. Селвасите се отличават с изключителното си многообразие на дървесни видове, чийто общ броя прехвърля 4000.