Какви са симптомите?

Ако имате храносмилателни проблеми, но изследванията ан стомаха и дуоденума са нормални - тоест няма доказателства за наличие на язва или гастро-езофагеален рефлукс, то вашият личен лекар с голяма вероятност ще постави диагнозата мотилитетни нарушения на стомаха (или с други думи неулцерозна диспепсия).

Няма диагностични тестове, доказващи заболяването, така че, за да се постави диагнозата е необходимо с физически преглед или други изследвания да бъдат отхвърлени заболявания с подобна симптоматика. Главните симптоми на състоянието са усещане за парене и болка в епигастриума (горната коремна област), което обикновено има връзка с храненето (симптоматиката отслабва или се засилва), като понякога се появява и гадене.

Освен това, немалко хора страдат и от заболяване, наречено "нервен стомах", като симптомите често се влошават по време на стрес. Все още не е ясно какво причинява мотилитетните нарушения на стомаха, но вероятно причината е многофакторна. Според една от теориите, по някаква причина стомасите на много хора с това състояние са далеч по-чувствителни на дразнения като нормалната киселинна продукция на стомаха и определени храни. Според друга теория, при хора с така наречения "нервен стомах", мускулите на стомашната стена стават изключително напрегнати по време на стрес, като по този начин засилват симптоматиката.

От строто медицинска гледна точка, мотилитетните нарушения на стомаха не представляват сериозен проблем, но въпреки това биха могли да причинят тежък дискомфорт. Важно е да се знае, че със сигурност причината за симптомите не е друга. Въпреки, че в някои много редки случаи, състоянието може да доведе до загуба на тегло. Ако имате храносмилателни проблеми и в същото време отслабвате, личният ви лекар трябва да ви изследва за възможни по-сериозни причини, довели до появата на симптоматиката. Ако взимате нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), лекарят ви трябва да отхвърли наличието на пептична язва преди да постави диагнозата мотилитетни нарушения на стомаха.

Лечение и подпомагащи мерки

Най-важната стъпка е да се разбере точното състояние и да се провери дали симптомите са причинени от друго заболяване. Най-важните промени, които можете да предприемете, за да подобрите здравето си са:

Консумацията на пържени, мазни, тежки, горещи, съдържащи лук и домати храни, кофеин, чай или кока-кола е тежка диетичнба грешка, която влошава храносмилането. Постарайте се да увеличите дневната си доза от богати на целулоза храни. Това не само ще облекчи симптомите на мотилитетните нарушения на стомаха, но и ще ви предпази от други заболявания, като например свързани със сърцето болести, високото кръвно налягане и рак на дебелото черво. Достатъчното количество фибри ще си доставите с плодовете и зеленчуците, пълнозърнестите закуски и пълнозърнестия хляб.

Медикаментозна терапия

Няма конкретен медикамент "панацея" за неулцерозната диспенсия. Някои препарати са ефективни, но се предписват само на пациенти, чиито симптоми са резистентни на промяната в начините на живот и храненето.

За разлика от свързаните с киселонността нарушения при пептичната язва и гастро-езофагеалния рефлукс, неязвената диспенсия обикновено не се подобрява от лечение с антиацидни препарати. Най-ефективните медикаменти се оказват тези, които въздействат върху начина, по който стомахът се освобождава от съдържимото си. Такива "прокинетични" лекарства, достъпни единствено с рецепта до домперидон и метоклопрамид. Таблетките се приемат половин час преди хранене с цел подпомагане на координираното функциониране на стомашните мускули. Това води до редуциране на симптомите на пренапрежение в стомашната стена, както и на гаденето.

Лечението с тези медикаменти често продължава няколко месеца, затова е важно да се информирате за възможните странични ефекти. Ако някой от препаратите влияе не само на двигателните способности на мускулните влакна в стомаха, но и на тези в червата, е възможно да се появят ниско разположени спастични коремни болки и диария.

По принцип медикаментите са безопасни, като по-сериозни странични ефекти могат да се появят в частност при употребата на метоклопрамид, който не се препоръчва на млади жени и деца, тъй като може да причини спазми на вратните и лицевите мускули, известни като дистонична реакция (посоченият ефект се среща значително по-рядко при мъже и възрастни жени).

В заключение

Мотолитетните нарушения на стомаха се срещат изключително често, като рядко причиняват сериозен дискомфорт. Симптомите на парене и гадене в епигастриума често могат да бъдат овладени чрез промяна в начина на живот, като например премахването на стреса, преустановяването на пушенето, загубата на тегло и въвеждане на здравословно хранене.

Пациентите, при които тежките симптоми персистират, въпреки промените в битовите навици, вероятно ще се нуждаят от лечение с прокинетични средства. Мотилитетните нарушения на стомаха не трябва да бъдат бъркани със сериозни заболявания, изискващи различно лечение.

Ако имате храносмилателни проблеми, отслабвате на тегло (спонтанно) или взимате НСПВС, трябва да се консултирате с личния си лекар.