Капеща вода върху листо

Минералната вода е събирателно понятие за различни води, регламетирани в България от Наредба за изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели.

 

Натуралните минерални води спомагат за доброто общо състояние на организма и утоляват жаждат. Те се бутилират направо от извора и съставът им не се променя.

  • Лечебната вода трябва да има високо съдържание на определени вещества като сяра, желязо, йод или флуор. Тя се приема като лекарствен, а не като хранителен продукт.
  • Изворната вода е бедна на минерали, трябва да се бутилира от извора, без да се обработва, както и да отговаря на директивите на ЕС за питейна вода.
  • Трапезната вода е изкуствено създадена. Най-често към изворната вода се добавят морска вода, сол, въглероден двуокис или дори минерална вода за вкус.

Благодарение на химическия си състав лечебните води имат профилактично, облекчаващо и лечебно действие при определени заболявания. Това е научно доказано и минералните води подлежат на контрол от Министерството на здравеопазването. Поради опасност от претоварване на организма с минерални вещества могат да бъдат консумирани по-продължително време само след консултация с лекар.

Въздействието им засяга хипофизата и надбъбречната жлеза; бъбрекът достига значително по-висока степен на отделяне на токсините чак след 14 дни и така повлиява благотворно обмяната на веществата.

Състоянията, при които е подходящо лечение с минерална вода, са: безапетитие, повишена стомашна киселинност, недостиг нажелязо, анемия, камъни в бъбреците и жлъчката, възпаления на стомаха и червата, хронични инфекции на пикочните пътища, проблеми със задстомашната жлеза и жлъчката.

Описанието на въздействието, рисковете и противопоказанията са посочени на етикета на бутилката.

Дозирането на водата се определя индивидуално и в зависимост от концентрацията на минералните вещества. То може да варира от 0,3 до 3 литра на ден.

Ръце, крака, гръбначен стълб

При хронични оплаквания и заболявания на двигателния апарат, както и кожни заболявания, се препоръчва вода със съдържание на сяра. Водата с радон е полезна при ревматизъм, а с хидрогенкарбонат - при подагра.

Глава / лице

Солените извори, респективно съдържащата хлориди вода, спомагат за отделянето на секретите и въздействат успокоително на психиката. Поради високото съдържание на сол употребата на тази вода е целесъобразна и при обилно изпотяване или повръщане.

Стомах

Газираната воад възбужда апетита и стимулира храносмилането.

Сърце и щитовидна жлеза

Водата със съдържание на йод понижава кръвното налягане и действа профилактично срещу атеросклероза. Освен това може да регулира и леко намалената функция на щитовидната жлеза.

Задстомашна жлеза

Хидрогенкарбонатните води неутрализират повишената киселинност на кръвта при диабет. Те облекчават оплакванията и при киселини или язва на стомаха.

Черва

Жлъчката, черният дроб и черата наистина се влияят добре от водата със сулфати. Токсините се изхвърлят и функциите се подобряват.