Изработка на уебсайтове, реклама и поддръжка в социалните мрежи, копирайтинг услуги

ТЕМА: Защо да НЕ препишете на матурата!

Защо да НЕ препишете на матурата! 4 години 9 месеца ago #257

  • krokodil
  • krokodil's Avatar
  • ИЗКЛЮЧЕН
  • Готин :)
  • Rankadmin
  • Мнения: 232
  • Thank you received: 30
  • Карма: 1
Матурата е най-важният изпит за всеки ученик. Тя е задължителна и целта й е да покаже какво ниво на знания е достигнал младият човек в ключов етап от живота си. Матурата отваря път към висшето образование, което от своя страна определя по нататъшния път на ученика в избора му на професия. Полагането на матура е свързано с много нерви и стрес и често изкушението да се препише темата или верните отговори е голямо.

Зрелостният изпит е едно от първите големи изпитания, с които се сблъсква младежът. Преписването на матурата на пръв поглед изглежда като решение на всичките проблеми – край на притесненията и дългите часове упорито учене. Но ученикът, който преписва на матура едва ли има причина да се гордее със себе си, въпреки че е успял да си спести доста усилия. От една страна, да се препише на матура е нечестно спрямо останалите съученици, които са се подготвяли усилено и разчитат на собствените си знания. Идеята на матурата е именно момчето или момичето да покаже, че е добър ученик с добри оценки, които са му поставени заради положения труд. Добрата оценка на матурата е най-голямото доказателство за това, че детето е приключило с една част от обучението си и е готово за следващия етап – висшето учебно заведение.

От друга страна, преписването на матурата е неетична постъпка. Да се измами и да се издейства незаслужено добра оценка е само едно моментно преимущество. Липсата на знания със сигурност ще проличи в някакъв следващ момент – ще е тъжно, ако това се случи в такъв етап от живота на човек, в който именно знанията биха му гарантирали намирането на добра работа. Още по-жалко ще е ако човек, който като ученик е преписал на матура и по този начин си е “издействал” средното образование продължи по същия път и занапред. Лесната измама често се превръща в дрога – ученикът, който преписва на матурата е бъдещият студент, който ще преписва и на изпитите. Някой ден този човек може да застане на ръководен пост и от него да зависят съдбите на други хора. И на практика всичко ще е започнало от онова на пръв поглед “невинно” преписване на зрелостния изпит.

Да НЕ препише на матура носи морално удовлетворение на ученика. Това е добре за самочувствието и себеуважението му – характерът, който още се оформя ще съумее да повярва в собствените си сили и в постигането на целта с упорит труд.

Преписването на матурата обезмисля образованието. Каква е идеята в класната стая да се образоват младежите, да им се помага да овладяват умения и натрупват знания, ако те отхвърлят това с лека ръка в името на спестяването на усилия и свободно време? Заслуга на родителите и учителите е да се обясни и демонстрира по възможно най-подходящ начин, че образованието е важно, то дава насоки в живота и не трябва да се пренебрегва. Преписването на зрелостния изпит е сериозен удар по достойнството на образователната система. То е нечестно, неетично и със сигурност не е нещо, с което ученикът да се похвали. Всъщност това, с което той може наистина да получи адмирации е, че НЕ е преписал на матурата – постъпка, която е достойна за уважение!
Администраторите са забранили публикуването за гости.
The following user(s) said Thank You: nikaela, nostradame12
Time to create page: 0.189 seconds