Изработка на уебсайтове, реклама и поддръжка в социалните мрежи, копирайтинг услуги

ТЕМА: Държава

Държава 6 години 9 месеца ago #44

 • krokodil
 • krokodil's Avatar
 • ИЗКЛЮЧЕН
 • Готин :)
 • Rankadmin
 • Мнения: 232
 • Thank you received: 30
 • Карма: 1
Това е всяка съвкупност от хора, които си взаимодействат по повод на нещо, което ги свързва и ги прави зависими. Човешките общности биват естествени и договорни. Естествените общности са семейството, родът, племето. Те възникват спонтанно в процеса на възпроизводство на човека. Това, което свързва хората в такива общности е кръвната им връзка и общата територия. Дововорните общности не възникват спонтанно, а са резултат от целенасочената дейност на човека по повод съвместния живот, сега и в бъдеще. Към договорните общности спадат политическите партии и различните сдружения и обединения. Държавта може да се разглежда като организирана общност от хора по повод на разделението на властта на заетите от тях територия и това е една от причините, довела до създаването на държавата.

Теориите за обществен договор
Хората се обвързват с определени задължения и правила на поведение едни към други.

Държава и гражданско общество

Там, където има гражданско общество, хората имат права и има власт на закона. Там, където няма установени права, не можем да говорм за гражданско общество.

Човешки общности и организации, свързани с държавата и гражданското общество.
Политическите партии - всички политически партии се стремят да участват в управлението на държавата. Има всякакви партии - малки, големи, леви, десни, управляващи, опозиционни и други.

Граждански сдружения

Това е всяка форма на договаряне на гражданите по повод на нещо, което искат да направят заедно сами за себе си. Те могат да бъдат с идеална и комерсиална цел.

Етапи в развитието на държавата
 • Античната дърава - с малки изключения античната държава не познава разделението на властта. Това разделение на властта се е извършвало от вождовете, господарите, царете;
 • Средновековната държава - тук властта се поделя между един основен владетел (цар) и неговите васали.
 • Модерната държава - тя се налага с появата на пазарното общество и формите на открит контрол върху източника на власт. Модерната държава е система от средства и механизми за общо управление и контрол на властта на дадена територия.

Същност на държавата

Елементите на държавата са територяи, население и органи на властта. Държавната власт има три центъра - това са създаване на закони, прилагане на законите в управлението и наказание за онези, които нарушават законите. Ролята на държавата е да се поддържа ред в обществото и да се защитават границите ѝ от външна намеса.

Форми на държавата - две от формите са монархии и република. Разбира се, има още много други начини на държавно управление.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
The following user(s) said Thank You: nikaela
Time to create page: 0.055 seconds