Джералд Даръл и папагал

Джералд Даръл (1925-1995) е англичанин, но е роден в Джамшедпур, Индия. Баща му работел там като строителен инженер. След неговата ранна смърт семейството се връща в Англия, а от 1933 до 1938 г. живее на гръцкия остров Корфу в Средиземно море. През тези пет години момчето изучава зоология и отглежда като домашни любимци голям брой от местните диви животни.

 

Джералд Даръл описва детството си, прекарано сред великолепната южна природа, в трилогията: “Моето семейство и други животни”, “Птици, животни и роднини” и “Градината на боговете”.

Поради финансовите затруднения на семейството Даръл започва да работи от малък – отначало като продавач в зоологически магазин, а след завършване на колежа – като гид за ученици в най-големия английски зоопарк “Уипснайд”.

Джералд Даръл мечтае да види животните в естествената им среда. През 1947 година започва нов етап в живота му. Със средствата от малко наследство, което получава, Даръл организира първата си експедиция в Камерун. Връща се преизпълнен с впечатления и написва първата си книга – “Преизпълненията Ноев ковчег”, която се разпродава буквално за дни.

Даръл продължаава с пътешествията си: събира редки животни в Африка, Гвиана, Парагвай, Аржентина. Всяка експедиция завършва с нова книга. Насърчаван от брат си, известния писател Лорънс Даръл, Джералд се утвърждава като много популярен автор на анималистични книги.

Събирането на диви животни не задоволява Даръл. “Тази дейност – спомня си той – ми напомняше за търговията с роби. Да затвориш двайсет и пет папагала в една клетка, просто не беше нещо, с което можех да се примиря.” И през 1949 година Даръл създава свой зоопарк, разположен на площ от 15 хектара на нормандския остров Джърси в протока Ламанш. Там той прилага нови методи за успешно отглеждане и размножаване на застрашени животни.

През 1964 година преобразува зоологическата градина в Тръст за опазване на дивите животни – изследователски и учебен център с 15 000 члена, приемащ 200 000 посетители годишно. Този център организира и финансира програми, чрез които представители на много страни са обучавани как да ценят и опазват местната фауна.

Джералд Даръл е автор на дванайсет телевизионни сериала. Ранните му експедиции за събиране на животни са филмирани от Би Би Си. Филмите му са гледани от 150 милиона зрители в 40 страни.

През целия си живот Джералд Даръл написва общо 37 книги, които са преведени в десетки страни.

Искрящият от хумор роман “Моето семейство и други животни”, посветен на щастливите години на остров Корфу, непрекъснато се преиздава от 1956 година. Досега са продадени над 15 милиона екземпляра в целия свят.