„Скритият дар: 101 притчи за истински ценното в живота“ на Джерис Авад

Сътвореното от Джерис Авад произведение, озаглавено „Скритият дар“, представлява една богата колекция, скрила в себе си повече от 101 притчи, които арабският прочут автор успява да събере от Близкия изток и Запада.

Изпълнен с надежди за дълбокото вдъхновение, което ще завладее читателите, широко популярният из Изтока автор вярва, че всеки ще избере онзи „другия“ път, черния и неравния, за да успеят в живота си и да бъдат щастливи по пътя си. Чрез своите 101 притчи, Джерис Авад въздейства на четящия, помагайки му да погледне на обикновените, твърде ежедневни и непретенциозни нещица в живота под друг ъгъл.

 

Според една необикновена история, понякога „подаръците“, които получаваме от съдбата може и да не харесат, нито пък „опаковките“ или начина, по който се появяват в живота ни. Ала ако човек отдели няколко минутки и се отдаде на разсъждения, вероятно ще достигне до извода, че има моменти, в които нашите собствени „подаръци“ не са „опаковани“ така, както сме си ги представяли и искали, не защото не го заслужаваме, а защото съдбата е избрала „нещо“ далеч по-специално и различно за нас.

Колкото до самата структура на поучителното четиво, измайсторено от безукорното перо на известния арабски автор на име Джериес Авад, то може спокойно да се каже, че една част от историите, внедрени в книгата, наименувана „Скрития дар“ са представени по-скоро във вид на басни, отколкото като традиционни разкази. Що се касае до остатъка от „пълнежа“ на арабския „извор от мъдрост“ в книжна форма, историите, с които читателят ще се срещне, наподобяват стандартни, съвсем класички приказки от ориенталския приказен свят.

От друга страна пък, част от описаните 101 притчи в арабското четиво на Джериес Авад, наречено „Скрития дар“, биват често описвани и като изключително съвременни разкази с по-скоро стандартна и увлекателна сюжетна линия и герои. Дори и така представян и описван, феноменалното арабско „скрито чудо и дар“ въобще не остава незабелязано или забулено в мистерия, нито в арабския свят, нито пък на Запад.

Истинските сътворители на разказаните 101 притчи от „Скрития дар“ обаче са неизвестни. Единствената информация, касаеща автентичността на тези 101 притчи, ни отвежда до самите корени на някои от тях, връщащи ни чак до Източна Азия, Древна Гърция и Месопотамия.

Макар и така, поучителните 101 истории споделят някои общи характерни черти – всяка една „носи на плещите си“ значимостта от натрупания опит в продължение на повече от столетия. Разказваните истории, присъстващи в книгата на арабския писател, докосват човешката душа по един изключително семпъл, дори детски и наивен начин. Дълбоко човешките и истински разкази напомнят за съвсем нормални ежедневни ситуации, в които всеки от нас попада. В тази връзка, популярното четиво и по нашите граници се опитва да научи читателя си за това как да се справи с ежедневни проблеми и случки, отразяващи се пагубно върху душевността, емоционалността и себе възприемането.

Животът е изпъстрен с какви ли не нюанси. На всекиго може да се случи да бъде незаслужено третиран с обиди или пък да се окаже обект на кражби. В подобни моменти обаче човек трябва да знае как да се справи в такива конфликтни ситуации без той самият да съгреши.

Книгата „Скритият дар: 101 притчи за истински ценното живота“ говори именно за прошката, обидата, нанесена от близък приятел или непознат, кражбата, измамата, конфликтите вътре или извън семейството, интимните взаимоотношения, измеренията на любовта, личния и професионалния успех като две неразделни и взаимозависими понятия и не на последно място за разочарованието и страха от провала.

Някои от историите, които ще се разгърнат с пълна сила пред нищо неподозиращия читател, се развиват например в Рая и Ада или пък на някое фиктивно място – плод на авторовото въображение – където обитават дълбоките човешки чувства. Макар и сюрреалистично представени, голяма част от тези мъдри разкази, биват не по-малко интересни, увлекателни или пък впечатляващи, било то със съвършения стил и изказ, на който е заложил авторът представяйки ги или нещо друго.

В „Скрития дар“ писателят с арабски корени говори още за вечната, ала напълно преодолима битка между Доброто и Злото. Чрез книгата си, Джерис Авад се докосва до мислите и душата на читателя, за да му покаже правилния път, по който да поеме в живота си, за да се чувства щастлив и успешен в начинанията и личните си взаимоотношения. Обръщайки поредната страница от поучителното произведение, написано от Джерис Авад, всеки от нас, изкушил се да вкуси от мъдрите притчи на арабския автор, започва все повече и повече да се замисля за истинските и съществени неща в живота, както и за всичко онова, което притежаваме понастоящем и което можем да изгубим във всеки един миг. Ала и така, дори и такава да се окаже съдбата ни, вероятно това е правилно да се случи или поне така ни поучава книгата на Джерис Авад , озаглавена енигматично „Скритият дар: 101 притчи за истински ценните неща в живота“.

Всичките 101 притчи, за които Джерис ни разказва, открехват вратата към даровете на съдбата, които всеки от нас следва сам да открие. Колкото до тях, самите поучителни притчи, според думите на арабския автор, също следва да бъдат третирани като поредното „скрито чудо и дар“ от съдбата. Джерис Авад още признава, че пресъздадените от него разкази биват именно един дар за самия него и всички онези, които не спират да търсят мъдростта, която за тях се явява като ключ към щастието, вътрешната хармония и удовлетворение.

Именно на тази група хора, съзерцаващи света с други очи и виждащи отвъд обикновеното и стандартното, Авад предлага своята книга с 101 притчи, които могат да ползват като „фенер“, с който да осветляват пътя си към мъдростта, която да осмисли съществуването им.

Работил по публикацията: webselo.com