Ягуар
⚡ Кратък отговор

Ягуарът е най-едрият представител на котките в Новия свят. Обитава от Патагония през Южна и Централна Америка до Тексас, Ню Мексико и Аризона. Има жълта или жълтокафява козина с черни петна и розетки.

Какво е ягуар?

Ягуарът е най-едрият представител на котките, обитаващи Новия свят. Разпространен е от Патагония през Южна и Централна Америка и на север до Тексас, Ню Мексико и Аризона в САЩ.

Как изглежда?

Ягуарът е една от най-красивите котки и достига около 2,4 м дължина. Има богата жълта или жълтокафява козина. По гърба тя е белязана с верига от черни петна, ограничени от пет реда черни розетки, които се спускат надолу от всяка страна. Опашката, главата и крайниците са осеяни с черни петна и линии. В долината на Амазонка могат да се видят и черни ягуари.

С какво се храни?

Сред жертвите му са капибари, алигатори, костенурки, пекари и дори човек.

🧠 Запомни
  • Ягуарът е най-едрата котка в Новия свят.
  • Има жълта или жълтокафява козина с черни петна и розетки.
  • В долината на Амазонка се срещат и черни ягуари.

Често задавани въпроси

Къде живее ягуарът?

Обитава Новия свят от Патагония през Южна и Централна Америка до Тексас, Ню Мексико и Аризона.

Как изглежда ягуарът?

Има жълта или жълтокафява козина с черни петна и розетки по гърба, а опашката, главата и крайниците са с черни петна и линии.

С какво се храни ягуарът?

Сред жертвите му са капибари, алигатори, костенурки и пекари.