Патагония, Аржентина

Патагония представлява географска област, която се намира в Южна Америка и обхваща почти цялата територия на Аржентина. Сравнително по-малко участъци от Чили също се включват към платото. Получила наименованието си от Магелан, Патагония може да се представи именно по този начин - като едно обширно плато с наклон към океана.

Обхващайки една огромна част от южноамериканския континент, географската област представлява една забележителна територия и еднородна местност, която е популярна с несравнимата си красота и природни богатства. Патагония бива често наричана и "началото на света", като колосалният с размерите си участък се характеризира със сравнително сух климат, който на север се превръща в континетален.

Именно в тази област се отглеждат зеленчуци, плодове, включително и люцерна, а благодарение на наличието на множество пасища местните отглеждат и развъждат добитък. Нещо повече, в Патагония се отглеждат повече от 13 милиона овце, чието развъждане е съсредоточено именно в този безкраен участък.

През последните няколко години Аржентина отчете сериозен напредък в туризма си, което се дължи в известна степен на многообразието от национални паркове, които служат като еталон за страната. 

Икомиката в южноамериканската държава разчита като че ли най-вече на големите си запаси на олово, желязо, нефт, злато, природен газ, въглища и други. Местните се наричат патагонци, като виновникът за наименованието им, който всъщност се оказва и кръстникът на областта, е Магелан, който сметнал хората там за изключително високи, което съвсем не отговаря на истината. Нещо повече, патагонците принадлежат към монголоидната раса със сравнително нисък среден ръст. 

Безбройните ледникови долини, наред с колоритните плата, речни бързеи, стръмни хълмове, множество езера и реки биват достатъчна причина за всеки турист да посети Аржентиската местност и да се докосне до неповторимата ѝ красота.

Умерените географски ширини си имат своите изисквания, така да се каже,  които Патагония просто не успява да спази, просто защото тя представлява различна, нетрадиционна местност с противоречива история.