Факт е, че всички спортни стимуланти имат редица странични ефекти, без съмнение. Всеки спортист в даден момент се сблъсква с тях. Един от най-сериозните е гинекомастията и потискането на ендогенните процеси на производство на тестостерон. Днес ще говорим за причините за появата и методите за лечение на горното заболяване. 

Гинекомастия: какво е това?

За да се борите с всяка болест, трябва да се запознаете с механизмите на нейното развитие. Гинекомастията е доброкачествено увеличение на размера на мъжките гърди, където те придобиват женски тип . В същото време, не само мастните тъкани, но и самите млечни жлези са подложени на хипертрофия. Обръщаме вашето внимание на факта, че този процес е доброкачествен, защото в противен случай диагнозата би била рак.

От рак на гърдата страдат представителките на нежния пол. При мъжете също може да се срещне, но такива случаи са изключително редки. Гинекомастията, обаче, е по-често срещана. Според официалната статистика на международните здравни организации, 30-50% от мъжете на планетата страдат от това заболяване. За първи път гинекомастията е описана от лекарите още през 14 век, но със сигурност тогава тя не е била последствие от употребата на анаболни стероиди.

Забелязването на развитието на болестта е съвсем проста. Първият симптом е изтръпване и леко сърбеж в областта на зърната. Ако след появата на тези симптоми, опипате гърдите, ще усетите вплътняване. Имайте предвид, че развитието на гинекомастия при бодибилдърите се случва на три етапа:

  • Първа фаза - продължителността е около четири месеца и при правилното лечение развитието на болестта може да се спре и също така процесът е обратим.
  • Втора фаза - от 4 до 12 месеца. Тук все още процесът е обратим, но много трудно.
  • Трета фаза - единственият метод за лечение е хирургичната интервенция.

Трябва да се отбележи, че гинекомастията може да се развие по причини, които не са свързани със спортната фармакология. Сега няма да се занимаваме с тях. Но може да кажем няколко думи за вида на това заболяване. В медицината има няколко типа гинекомастия:

  • Тип 1 - често се нарича "истината" и засяга само млечните жлези. Този тип заболяване се свързва с генетични аномалии в организма.
  • Тип 2 - смесена гинекомастия, в която преобладават жлезиста или мастна тъкан. В медицината, обичайно е да се класифицира този вид заболяване според преобладаващите тъкани. Решихме да опростим всичко и да комбинираме тези два подтипа на болестта в едно. Тази гинекомастия от втори тип най-често се проявява при използване на анаболни лекарства.
  • Тип 3 - фалшива гинекомастия, причинена от увеличаване на количеството мастна тъкан в областта на гърдите. В този случай, млечните жлези не са хипертрофирани. При спорта третият вид болест почти не се открива, но се развива основно при мъже, които имат сериозни проблеми с наднорменото тегло.

 

Лечение и профилактика на гинекомастия по време на цикъл с анаболни стероиди

Както вече казахме, можете да обърнете развитието на болестта на първия етап. Ако не предприемете подходящо действие след появата на симптомите на гинекомастия, ще трябва да претърпите операция. Съгласен съм, че след четири месеца е напълно възможно не само да се открие болестта, но и да се започне курс на лечение. Използвайки стероиди, трябва да следите внимателно здравето си. И не става дума само за гинекомастията.

При появата на първите признаци не се бавете и посетете специалист. Ако имате достатъчно познания, можете сами да започнете лечението. Също така е важно да се определи причината за заболяването. Ако взимате AAS или току-що сте завършили някой курс, тогава всичко е съвсем просто. Но има ситуации, при които гинекомастията започва да се развива без употребата на анаболни стероиди. Ето защо причините за това се крият в нещо друго. В такава ситуация, определено трябва да потърсите помощ и да си направите изследвания. Може би става дума за нарушение на хормоналния баланс.

За лечението на гинекомастия се използват доста лекарства. Най-популярните сред спортистите са кломифен цитрат и тамоксифен. Първият от тях е изкуствен естроген с високи антагонистични свойства. Този медицински препарат може да ви помогне не само в лечението на заболяването, но и в неговата превенция.

Тамоксифенът от своя страна е способен ефективно да блокира естрогенните рецептори, но не забавя процеса на ароматизиране. И двата препарата, които споменах, се използват по време на пост курсовия период, тъй като те допълнително могат да стимулират производството на ендогенен тестостерон. Можете да ги купите в аптека или в онлайн магазините за спортна фармакология.

Тези антиестрогени са най-популярните бодибилдърите в борбата с гинекомастията, но не и единствените. Например, ако причината за развитието на болестта се състои в рязко повишаване на концентрацията на естрадиол поради употреба на лекарства с висока тенденция към ароматизиране, тогава летрозол, анастрозол или екземестан може да се превърнат в отлично средство за борба с това. Това са ароматазни инхибитори от ново поколение.

Със сигурност знаете, че някои AAS имат прогестогенна активност. На първо място, ние говорим за естерите на нандролон и трен. Прогестогенната активност също е присъща на оксиметолона. В хода на тези AAS, концентрацията на пролактин се увеличава, което също може да причини развитието на гинекомастия. За борба с високата концентрация на пролактин в спорта се използва каберголин. Това са всички методи за борба с гинекомастията, които се развиват поради употребата на анаболни лекарства.