Погледнем ли логата на Toyota, Nike, Amazon или BMW, незабавно ги разпознаваме и знаем какви компании стоят зад тях. Гладкият и елегантен вид на логата създава впечатлението, че тези компании са огромни, работят професионално и произвеждат висококачествени продукти. Което е и самата истина. Когато обаче попаднем на лошо разработено фирмено лого, моментално оставаме с убеждението, че въпросната компания е малка, не може да си позволи изработката на по-добро лого и едва ли предлага особено качествени продукти и услуги. 

 

Дизайнът на лого въздейства на психологическо ниво и помага на клиента да анализира вероятността дадена компания да се отличава с високо качество. Ако потребителят стигне до заключението, че логото изглежда "евтино", то логично е той да предположи, че такива ще са и предлаганите от компанията стоки.

Ако компанията ви няма лого, то нейното име просто ще се изгуби сред конкуренцията, независимо от това колко интересно звучи. Ако пък логото ви не е изработено качествено, това може да има сериозни негативни последици - клиентите ще останат с впечатление, че вие не сте сериозна и солидна компания.

Логото трябва да разкрива какви професионалисти сте и колко успешен е вашият бизнес. За изработка на уникален и стилен графичен знак за компанията ви можете да се обърнете към водещия лого дизайнер webselo.

Корпоративният стил и логото

В света на маркетинга разработката на концепция за корпоративен стил става все по-важна, както на ниво продукт, така и за имиджа на компанията като цяло. Един от най-трудните проблеми, с които се сблъсква всеки бизнес е предаването на информация към потребителя. Клиентът трябва да е запознат с това какви преимущества ще получи от покупката на даден продукт или услуга, в сравнение с предложенията на конкурентните фирми.

По какъв начин една компания може да спечели и задържи клиенти? Тази важна функция се изпълнява в голяма степен именно от фирменото лого. Всяка компания трябва да има свое собствено лого, защото важен елемент от изграждането на доверие у потребителя е честото виждане на въпросното лого върху различни рекламни носители - от работни папки и чаши до билбордове и транспаранти.

Някои образи, свързващи се с дадена компания, изискват постигането на усещане за движение в дизайна на логото, други разчитат на висококачествено изображение на конкретния продукт, който предлагат. При всяко едно положение е необходимо при изработката на фирмено лого да се запазва основната идея относно дейността на дадена компания. Логото на производител на детски продукти например трябва да използва нежни тонове и плавни линии без заострени ъгли. 

Успешното фирмено лого успява да привлече вниманието на клиента и възбужда въображението му. То предава информация на подсъзнателно ниво относно корпоративния стил на компанията и успява да остави следа в паметта на клиента. Логото е незаменим помощник за всяка една фирма. То говори вместо нея и убеждава хората, че трябва да се възползват именно от нейните стоки и услуги.

Няколко основни правила при създаване на фирмено лого

Използвайте определена цветова схема. Фирменото лого не трябва да съдържа в себе си прекалено много цветове, защото ще изглежда непрофесионално изработено. Изборът на подходящ цвят зависи от това с какво точно се занимава вашата компания. Ако компанията ви продава детски облекла, то могат да бъдат използвани и повече цветове, но ако става въпрос за застрахователна компания, то два цвята са напълно достатъчни.

Подберете подходящ шрифт. За да бъде успешно фирменото ви лого, използваният в него шрифт трябва максимално да подхожда на стила на компанията ви. Нелогично е да бъде използван старинен ръкописен шрифт за логото на зоомагазин.

Използвайте векторни изображения. Направата на лого трябва да бъде както в растерен, така и във векторен формат. Векторното изображение позволява размерът на логото да бъде променен без никаква загуба на качеството. 

Лого дизайн и графичен дизайн от webselo.com.