Щраусът е най-едрата птица и не може да лети, а бяга. Среща се само в Африка. Изправеният мъжки е висок около 2,5 м и тежи до 120 кг. Има дълга гола шия и дълги крака, а перата му са черни с бели пера по крилата и опашката.
Какво е щраусът
Щраусът е вид бягаща птица и единствен представител на семейство Struthionidae. Според някои мнения подвидът му трябва да се класифицира като отделен вид. Той е най-едрата птица и се среща само в Африка.
Големина и външен вид
Изправеният мъжки е висок 2,5 м и тежи до 120 кг. Шията му е дълга, гола и розова. Краката са също дълги, голи и розови, с розови бедра. Перата са рехаво построени и черни, с изключение на белите пера по закърнелите крила и опашката.
Мъжки и женски
Женската е малко по-дребна, а оперението ѝ е кафяво, не черно.
- Щраусът е най-едрата птица и е бягаща птица.
- Среща се само в Африка.
- Мъжкият е черен с бели пера, женската е кафява и по-дребна.
Често задавани въпроси
Колко е голям щраусът?
Изправеният мъжки е висок 2,5 м и тежи до 120 кг.
Къде живее щраусът?
Среща се само в Африка.
С какво се различава женският щраус от мъжкия?
Женската е малко по-дребна и оперението ѝ е кафяво, а не черно.