Дукерите са малки антилопи, които живеят в горите и храсталаците на Африка на юг от Сахара. Видовете са 17, от които 16 са от род Cephalophus. Високи са около 60 cm в плешката и имат къси крака.
Какво са дукерите?
Дукерите са малки антилопи. Срещат се в горите и храсталаците на Африка на юг от Сахара. Видовете са 17. От тях 16 спадат към род Cephalophus, а един, Sylvicapra grimmia, е отделен в особен род.
Как изглеждат?
Всички имат къси крака и са високи около 60 cm в плешката. При повечето видове и двата пола имат рога. Те са къси и остри, с кичур козина между тях. При S. grimmia рога имат само мъжките.
Зебровият дукер (Cephalophus zebra) е с оранжевочервена козина и черни ивици по гърба, като на тигър.
Как се размножават?
Женските раждат по едно или две малки, обикновено през май.
- Дукерите са малки африкански антилопи.
- Има 17 вида, от които 16 са от род Cephalophus.
- Високи са около 60 cm и имат къси рога.
Често задавани въпроси
Къде живеят дукерите?
В горите и храсталаците на Африка на юг от Сахара.
Колко високи са дукерите?
Около 60 cm в плешката.
Как изглежда зебровият дукер?
Оранжевочервен е, с черни ивици по гърба като на тигър.