Градът с най-много СПА центрове в Германия

Аахен е граничен град в Северна Германия, Рейн-Вестфалия. Градът е известен със своите СПА центрове. Той е бил резиденция на Карл Велики, а по-късно място на коронация на германските крале. Аахен е най-западният град на Германия, граничещ с Белгия и Холандия, 61 км западно-югозападно от Кьолн. Най-силните страни на града са неговия университет, както и силно развитите инженерни и информационни технологии. През 2009 г. Аахен се класира на 8-о място на най-иновационните немски градове. Населението на града според данни от 31-12-2013 г. е 241,683 души.

 

Характеристика на Аахен

Поради стратегическото си разположение Аахен е заобиколен от голям брой водоизточници. Тук се включват притоците на Вурм и реките Рур. Градът се намира в басейна на река Маас, директно в северния край на региона Айфел на рейнския масив, на около 30 км северно от местността Блатото. Най-високата точка на Аахен е измерена 410 м, намира се далечния край на югоизточната част на града. Най-ниската точка е 125 м и се намира в северната част на града. Дължината на границата е 87.7 км, от които 23.8 км с Белгия и 21.8 км с Холандия. От север на юг, градът 21.6 км в най-широката си част от изток на запад.

Аахен се намира в умерено климатичния пояс, поради близостта си с по-ниските земни образувания. Влажно време, мека зима и топло лято. Средно годишните валежи са 805 мм. Появата на фьоните е основен фактор за измененията в метереологичните условия на града. Тъй като градът е заобиколен от хълмове, той страда от инверсия, свързана със смог. Градът страда още от оформянето на сериозни студени въздушни коридори. Средната януарска температура е 3,0 ° C (37 ° F), докато средната юлска е 18,5 ° C (65 ° F). Валежите са почти равномерно разпределени през цялата година.