Столицата на провинция Хузестан се нарича Абадан

Абадан е град, който се намира в югозападната част на Иран. Той е столица на провинция Хузестан с население от 217 988 души в града и 415 189 души в провинцията. Провинция Хузестан се намира в централната западна част на Иран. Най-ранни дани за остров Абадан получаваме от географът Маркиан, който нарича местността Абадана в своите текстове. По-рано Птолемей нарича мястото край устието на р.Тигър – Апфадана. Според турския историк Ахмад ибн Яхя, градът е основан от Абад бин Хюсеин, който е бил от племето Бану Тамим. Той е бил губернатор по онова време и установява своя гарнизон именно в тази област. Официално името Абадан е узаконено през 1935 г. с указ.

 

Абадан по време на войната

По време на войната между Ирак и Иран населението на града пада почти до нулата, като по официални данни от 1986г. се водят 6 души. През 1991 г. вече голяма част от жителите на града се връщат и населението е официално 84 774 души. До 2001 г. населението рязко скача до 206 073 души.

Абадан е много ключов град в близост до границата с Ирак. Не случайно при започването на войната той е един от най-засегнатите. За 12 месеца Абадан е обсаден, но никога не пада напълно под флаговете на иракската армия. През септември 1981 г. иранците пробиват обсадата на Абадан. Голяма част от града, включително и нефтената рафинерия, която е най-голямата рафинерия в света с капацитет от 628 000 барела на ден, бива силно повредена и унищожена от обсадата и от бомбардировките. След стартирането на войната около 300 000 души търсят убежище в други ирански градове. След края на войната, най-голямата грижа е възстановяването на петролна рафинерия Абадан, тъй като тя работи на едва 10% заради пораженията. До 1997 г., рафинерията достига същата скорост на производство, както и преди войната. През последните години, обаче много от работници негодуват срещу неплащането на заплати и политическата ситуация в страната.