Столицата на Република Хакасия се нарича Абакан

Абакан е столицата на Република Хакасия. Тя е разположена в централната част на Минусинската котловина, където се сливат реките Енисей и Абакан. Според преброяването на населението от 2010 г. , то е 165 214 души. Разликата в сравнение с преброяването през 2002 г. е 20-30 души. В сравнение с преброяването през 1989 г. има ръст от около 5 000 души.

 

Абакан в миналото

В исторически план крепостта на Абакан се е наричала Острог. Тя е била построена през далечната 1675 г. и около самата нея се изгражда самото селище наречено Абаканск. По времето на великата руска империя, Абаканск е част Енисейската губерния. Между 1823 г. и 1931 г. градчето носи името Уст Абаканское. Чак след 1914 г. получава името Абакан. След това името отново е сменено на Хакаск, но официално през 1931 г. Абакан връща старото си име и получава официален градски статут.

През 1940 г. руски строителни работници откриват древни руини и останки по време на строителството на магистралата между Абакан и Аскиз. Съветските археолози работят между 1941 – 1945 г., за този период те откриват уникална за времето си сграда. Тя с големина от около 1500 кв.м. в китайски стил, смята се, че е от династията Хан, която датира от 206 пр.н.е.-220 CE. Според археолозите в тази сграда е живял високопоставена персона, която е живяла доста луксозно извън границите на династията Хан. Според един от археолозите това е била резиденцията на Ли Линг, китайски генерал, който бива победен от Хунну през 99 г. пр.н.е., и след това бяга. Според други археолози това е резиденцията на Лу Фанг, който е противник за престола на Хан.

В края на 18 и началото на 19 век, литовски участници във въстанията срещу руснаците, са били изпращани в Абакан на заточение. Тук те са били принуждавани да работят в мините, докато не умрат от тежките условия. Чак след смъртта на Сталин, литовските изгнаници успяват да се придвижат към близки населени места като свободни хора.