Абастумани е китно планинско селище намиращо се в Грузия

Планинско курортно селище намиращо се в Грузия. Разположено на височина 1250 метра на южния склон на планината Мескети, в речната долина Отске. На 25 км североизточно от Адигени и на 28 км западно от Ахалцихе. Считано от преброяването на населението през 2002 г., той има население от 1368 души. В Абастумани се намира и една от най-известните европейски обсерватории - Грузинска национална астрофизична обсерватория.

 

Подробна информация за Абастумани

В средновековна Грузия, там е била разположена крепост, чиито останки все още могат да се видят при посещение на Абастумани. През 16-ти век тамошната крепост пада под обсадата на Османската империя. Въпреки това районът е бил много ценен за всички, защото е богат на минерални извори. По време на руското управление, там се появява немска колония през 1842 г. Така от 1850 г. започва придвижване на населението по различни нови селища, които биват създадени от руснаците. Всичко това се случва под патронажа на тогавашния главнокомандващ Михаил Воронцов. Новото селище на територията на Абастумани се е наричало Абас-Туман. Великият херцог Джордж Александрович развива райони и мястото именно заради климата и термалните води. Херцогът се оттегля в нея област, защото се разболява тежко при една от тогавашните битки. Той е част от руското императорско семейство. Абастумани придобива статут на селище от градски тип от Съветския съюз през 1926 г. Инфраструктурни проекти свързани с развитието на туризма в региона завършват през 2000 г.

Абастумани притежава сравнително сух планински климат, с относителна влажност достигаща 50% само през лятото. Средният годишен брой часове на слънчевата светлина е 3000. На година средно падат по 626 мм валежи. Средната годишна температура варира от 6.4-6.5 ° C (44-44 ° F) през януари и 17,2 ° C (63 ° F) през юли. Минералните извори на Абастумани са богати на натриево-хлорид сулфат. Абастумани е изходен пункт за всички пешеходни преходи в Национален парк Боржоми-Карагули.