Най-големият френски град разположен на брега на река Сома

Абвил е френски общински град, който се намира в района Пикардия (Северната част на Франция). Градът е разположен на брега на река Сома. Абевил е бил столица на окръг Понтьо. Жителите му се наричат абевилци. 20 км делят градчето от устието на Ламанша. По-голямата част от града се намира в източната част на река Сома. Един от островите, който е част от цялата система на окръга е само на 45 км разстояние от северозападно от Амиен. Столицата Париж се намира на 200 км от града. Каналът Абвил Гранде обикаля около цялата местност. В Средновековието между залива на река Сома и Ламанша е най-ниската точка на пресичане. Именно там армията на Едуард III е преминала малко преди битката в Креси през 1346 г.

 

Климат и икономическо развитие на Абевил

Абевил има океански климат поради близостта си до океана. Летата и зимите са умерено-дъждовни, валежите от сняг са средно по 18 дни в годината. Валежите през годината са чести, особено през месеците юли-август. Те са в размер на 781.3 мм и средния брой на дните, в които вали е 128. Слънчевото греене е средно (1678 часа слънце) заради позицията си на север и океанското влияние също така помага за предотвратяване на температури от твърде високо интензивно нагряване (температура> = 30 ° С) и от твърде студено с 6 дни от тежка слана. Най-високата температура е 37,8 ° C (100.0 ° F) на 1 юли 1952 г. и рекордно ниска е -0,8 ° C (30.6 ° F), които са настъпили по време на особено застудяване на 17 януари 1985 година.

Абвил е седалището на Търговската камара et d'Industrie d'Abbeville. Специализацията на местните майстори е свързана с производството на спално бельо и покривки за маса. Икономиката на града е силно зависима от пристанището на река Сома. Други заводи и фабрики в града са свързани с производство на храни, напитки, мокети и брави за врати.