Абеокута е столицата на щата Огун

Абеокута е най-големият град и столица на щата Огун в югозападната част на Нигерия. Той е разположен на източния бряг на река Огун, в близост до група от скални разкрития в гориста савана. 77 км на север от Лагос до железопътен транспорт и 130 км от водната част. Считано от 2005 г. Абеокута и околностите събират общ брой от 593 140 души население.

 

Подробна информация за Абеокута

Абеокута се простира в плодородните земи на горската савана, която е много богата на сив гранит. Обширната площ е заобиколена от кални стени, които се разпростират на разстояние от 18 мили. Палмово масло, каучук, дървесина, ориз, маниока, царевица, памук и масло от ший са сред основните движещи фактори на търговията в тази област. Това е ключово място за износ на какао, палмови продукти, плодове и ядки. Оризът и памука е включен в търговията на региона от мисионери през 1850г. и са се превърнали в неразделна част на икономиката, заедно с боята индиго. Тя се добива от пещерите в канарата Олумо. Тази област е богата още и на много храмове. Градът е изцяло зависим от язовира на р.Оян. Не винаги, обаче водоснабдяването  е надеждно. Язовирът се намира в северната част на района Абеокута. Язовирът пресича река Оян, приток на река Огун.

Абеокута е седалището на река Огун-Ошин басейн, който е внимателно следен от федералния надзор на Нигерия. Този водосборен басейн е от голямо значение за земните ресурси на Лагос, Огун и Ойо. От него зависи напояването, хранително-вкусовата промишленост и електроцентралите.  Районът има много силно развити пивоварни, фабрики за пластмаса, фабирики за обработка на алуминий, дърводобивни фабрики и други. Гранитните кариери на Абеокута се намират на юг от града Аго.

Абеокута е свързан към столицата Лагос с железопътна линия, която е завършена през далечната 1899 г. Тя е с дължина 77 км. Оттам пътят се разклонява към близките градове Ибадан, Кету, Иларо и др