Градът с най-бързите темпове на развитие в Кот д'Ивоар е Абиджан

Абиджан е икономическата столица на Кот д'Ивоар и е най-гъсто населения френскоезичен град в Западна Африка. Населението му при преброяването през 2014 г. е 4,707,404, което е 20 на сто от общото население на страната. Само Лагос, бившата столица на Нигерия, надминава рамките на Западна Африка при стойностите на населението. Смятан за културен кръстопът на Западна Африка, Абиджан се характеризира с висока степен на индустриализация и урбанизация.

 

Развитието на Абиджан

Градът израства с бързи темпове след построяването на нов кей през 1931 г. Той е бил от голяма важност за тогавашната френска колония през 1933 г. Завършването на канала Вриди през 1951 г. позволява на Абиджан да се превърне в едно от най-важните морски пристанища. През 1983 г. Ямусукро бива определен за официална столица на Кот д‘Ивоар, но почти всички политически институции и чуждестранни посолства се намират все още в град Абиджан.

Абиджан се намира на югоизточното крайбрежие на страната в Гвинейския залив. Там е и лагуната Ебрие. Бизнес районът Ле Плато е в центъра на града, заедно с Кокоди, Де Плато (най-богатия квартал и център на всички дипломати), както и бедния квартал Аджаме, който е разположен на северния бряг на лагуната. В южната част на града се намират пристанището и летището, които имат важно значение за цялостното развитие на икономиката в региона.

Градът е с тропически климат, който се характеризира с дълъг дъждовен сезон от май до юли и кратък дъждовен сезон от септември до ноември. През останалото време е горещо и сухо. Обикновено градът е с висока влажност през цялата година. През дъждовните месеци, спокойно може да вали няколко дни без да спира. Валежите са обилни около 2000 мм годишно. Месечната сума на валежите варират между 20 и 500 мм през януари до юни, а температурата е почти постоянна около 27 ° C. Най-високата температура рекорд е 43 ° C (109 ° F) измерена на 27 февруари 1999 г., а най-ниската температура рекорд е 15 ° C (59 ° F) на 11 септември, 2000 г.