Абовян е най-големият град в провинция Котайк

Абовян е град в Армения, провинция Котайк. Той се намира на 16 км североизточно от Ереван и 32 км югоизточно от централната част на провинция Храздан.  Считано от преброяването през 2011 г., населението на града е 43 495 души, което е спад с 59 000 докладвани при преброяването от 1989 година.

 

Подробна информация за града

С автомагистрала и железопътна линия, преминаваща през града, свързваща Ереван с областите на североизток, Абовян се счита за сателитен град на арменската столица. Затова Абовян обикновено е известен като "северната порта на Ереван". Градът Абовян е с площ от 11 квадратни километра (4.2 квадратни мили).

Климатът в Абовян е умерено-континентален със сухо и сравнително горещо лято, и студена зима. Това е така поради планинските струпвания в северната и западна на част на града. Градът е построен на 1450 м. над морското равнище.

Повече от 90% от населението са етнически арменци, главно от арменската диаспора. Те са били преместени от Сирия, Иран и Ливан през 1960 г. Незначителни са обществата от кюрди, язиди, руснаци и асирийци в града. Арменците в града почти изцяло принадлежат на Арменската апостолическа църква. Църквата св. Степанос датира от Средновековието и е реновирана през 1851 г. Тя е най-старата църква строена в града. По време на социализма църквата е затворена. Тя остава затворена до 2010 г., когато бива изцяло реновирана и на 28 ноември същата година, църквата е отворена за обществеността. Другата църква в града е църквата св. Хованес открита през 2013 г. с усилията на арменския бизнесмен Гагик Царукян. Архитектът на църквата е Артак Гуляен. Абовян е построен от руснаците като индустриален град. До падането на съветския режим, градът основно разчита на своите фабрики и заводи за обработка на камъни и химикали. В градът се помещава най-голямата пивоварна в Армения. Тя е известна като Котайк Брюъри. Основана е през 1974 г. и приема голям брой работници от околността.