Абруци е най-високата част на Апенините

Планински масив в Италия - най-високата и най-широката част на Апенините. Най-високият масив - Гран Сасо д'Италия с връх Корно Гранде (Монте Корно), висок 2914 метра. Изграден е от варовик и притежаващ широко развит карст. Има следи от плейстоценско заледяване. Растителността в този район е изключително бедна. Климатът в региона Абруци е на 70% планински и на места полупланински. Апенините в тази част са разделени на три планински групи. Първата е тази на планината Корно с най-високия връх Монте Корно, който е 2912 м по последни данни. Следва Боботов Кук в Динарските Алпи, който е с височина от 2522 м. Връх Герлаховски също е включен със своите 2655 м.

 

Характеристика на масива

Гран Сасо е пясъчно-глинеста хълмиста област, за която е характерен постепенния наклон към изток. Точно там се оформя тясна брегова линия на Адриатическо море. Риболовът и търговията са отраслите, които имат най-голямо значение за този регион. Все пак не трябва да се отписва и туризмът, който е силно развит благодарение на Алпите. Основно преминаващите реки през местността са Тронто, Пескара, Сангро и Трино. Всички те се оттичат към Адриатика, предоставяща напояване на техните по-малки речни образувания. Поради масовото обезлесяване на горните склонове, наводнения и свлачища възникнат често през пролетта и есента.

Икономическото развитие на този район е затруднено поради тесните и неравни планински пътища. Благодарение на строителството на автомагистрала от запад на Адриатическото крайбрежие към Пескара, отвори региона към останалата част на Италия. Селското стопанство е предимно от местно значение, освен в интензивно култивирани места. Пшеница, грозде, плодове и маслини са най-разпространените култури, а тютюн, захарно цвекло, и шафран представляват културите, от които се печели най-много в региона. Животновъдство е било в основата на голяма част от региона, но постоянните миграции на пастирства от планинската част на Абруци към равнинната на близки области води до сериозни спадове.