Абу Даби е столицата на Обединените арабски емирства

Абу Даби  е столицата и вторият най-гъсто населен град в Обединените арабски емирства, а също така и столица на емирство Абу Даби. Тое най-голямото от седемте емирства членки на ОАЕ. Абу Даби е разположен на Т-образен остров, вдаден в Персийския залив от централната част на западното крайбрежие. Според данни от 2014 г., градът има население от 1,5 милиона души. 

 

Изяществото на Абу Даби

В Абу Даби се помещават федералните правителствени служби, седалище на правителството на Обединените арабски емирства, дом на емирът на Абу Даби, както и седалище на президента на ОАЕ. Бързото развитие и урбанизацията на Абу Даби, в съчетание с относително висок среден доход на населението, превръща града в един голям и напреднал метрополис. Днес градът е център на страната по отношение на политическите и промишлени дейности, както и основен културен и търговски център, благодарение на своята позиция като столица. Абу Даби заема около две трети от около $ 400 млрд икономика на Обединените арабски емирства. Абу Даби е четвъртият най-скъп град за задграничните служители в региона, а през 2014 г. е бил 68-ят най-скъп от големите градове в света.

Градът Абу Даби се намира на североизточната част на Персийския залив на Арабския полуостров. Той се намира на по-малко от 250 метра от континента и е свързан със сушата чрез мостовете Маята и Мусафа. Пристанище на Персийския залив. На 37 километра е изградено летище. Търговско средище на нефтодобивна и риболовна база. Развит е риболовът на бисерни миди.

Абу Даби е едно от местата, където спортът и най-вече състезанията са на почит. От 2009 г., Абу Даби е бил домакин на Формула 1. Състезанието се провежда всяка година през ноември месец в Yas Marina Circuit, която се счита за най-скъпата писта от всички във Формула 1. Моторните спортове също са популярни в цялата страна и веригата също е домакин и на други събития като серията V8 Supercars.