Абуджа измества Лагос като столица на Нигерия

Абуджа е столицата на Нигерия, намираща се в рамките на Федерална териториална област. Абуджа е град, който е построен с предварителен строителен план. Официална година на създаването му се води 1980 г. на 12 декември 1991 г. Официално градът заменя Лагос и става столица на Нигерия. Въпреки това, Лагос си остава най-гъсто население град в страната. Градът географски е зависим от скалата Асо. 400 метров монолит, който се е образувал от водната ерозия преди векове. Президентският комплекс, Народното събрание, Върховния съд и голяма част от града са разширени на юг от скалата. Скалата Зума е 792-метров монолит, който се намира на север от града по пътя за държавата Кадуна.

 

Абуджа - икономическото оръжие на Африка

Според преброяването през 2006 г., населението на Абуджа е 776 298 души. Това го прави един от десетте най-гъсто населени града в цяла Нигерия. Според ООН, Абуджа е най-бързо развиващият се град света. Процентният скок между 2000 и 2010 г. Е цели 139,7% растеж. В следствие на огромния наплив от хора се е наложило създаването на  сателитни градове като: Урбанизирана територия Кару, Сулея, Гвагвалага, Лугбе, Куйе и други малки населени територии, за които е планирано да се развият още с времето. По неофициалния данни столичния район на Абуджа е с население от над 3 милиона и е на 4-то място по-големина след Лагос, Кано и Ибадан.

Една значителна част от забележителностите на града включват Националната джамия на Нигерия и Националния център Christian. Градът се обслужва от международното летище Nnamdi Azikiwe. Абуджа е известен като един от малкото строени по предназначение столици в Африка, както и че е един от най-богатите градове в цяла Африка.

Според класификацията за климата на системата  Köppen, Абуджа разполага с два вида климат тропически влажен и сух климат. Силните ветрове от североизток често причиняват пясъчни бури. Климатично, сезоните се разделят на три вида: топъл, дъждовен и сух.