В Североизточен район влизат градовете Варна, Шумен, Добрич и Търговище

Североизточен район на България търпи сериозни промени след измененията от 2014 г. Варна, Добрич, Шумен и Търговище са градове, които са обявени за центрове на региона. Приблизително 12 000 кв. км. е територията на района, това се равнява на 11% от територията на страната. На север районът граничи с р.Дунав, на изток с Черно море, на запад, със Северен централен район, а на юг с Югоизточен район. Този район е много важен от икономическо естествено, защото през пристанище Варна минават хиляди товари. Връзката ни с Румъния и пристанище Констанца, също оказва влияние не само от икономическа гледна точка, но и от политическа. 

 

Какво друго трябва да знаем

Населението на района е около 1 100 000 души, което се равнява на 17% от населението на страната. Средната гъстота е малко над средната, 63 души на кв. км. За съжаление голяма част от населението е съсредоточено във Варна и според този факт можем да считаме, че разпределението на населението в този район е неравномерно. Раждаемостта е малко над средните 9% за страната, а смъртността е 13%, което е с 1% по-ниско от средните 14% за страната. Българското население в този район е около 69%, следвано от етническите турци, които са 22%, циганите са 6%, а останалите 3% се водят от други националности. Селищната мрежа е формирана от общо 524 населени места – 23 града и 501 села.

Тук, в този район преобладава умереноконтиненталния климат. Валежите тук са средно между 500 и 550 мм на година. Релефът е представен от Добруджанското, Шуменското и Провадийско плато, от Източна Стара планина и крайморските низини. Черноземните почви преобладават и това дава предпоставки за отглеждането на зеленчуци, зърнени култури, технически култури, лозя и овощия. В миналото районът на Шабла е бил богат с нефт, но количествата вече са изчерпани. Манганови руди се добиват в района на Балчик, а природен газ е открит край нос Галата. Каолин се добива от гр. Каолиново, каменна сол от Провадия, а варовик от платата край Аврен.